Ръководството на Община Ловеч с кмет Корнелия Маринова проведе на 23 септември работна среща с кмета на Община Троян Донка Михайлова и нейния екип във връзка с подготовката на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за периода 2021-2027 година.

„Опитваме се максимално бързо да навлезем в по-работна фаза с нашите общи проектни предложение, да видим къде се сближават идеите ни за едно интегрирано развитие. Трябва да търсим да приобщим и други съседни по-малки общини, като Летница, Угърчин и Априлци. Така ще бъдем по-убедителни, когато кандидатстваме с проекти“, каза Корнелия Маринова.

„Срещата е важна, защото който подаде по-рано проект с най-висока степенна готовност ще има по-големи шансове в Регионалните съвети за развитие. Добра предпоставка е и това, че ние с г-жа Маринова представляваме област Ловеч в РСР и че сме заедно в началото на процеса“, отбеляза Донка Михайлова.

От страна на домакините участваха още председателят на ОбС Ловеч Петър Цолов, зам.- кметовете на Община Ловеч Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев, както и други служители. С кмета на Троян дойдоха председателят на ОбС в Троян Петко Пенков, заместник- кметове Ангел Ангелов, Бистра Чолакова и Розалина Русенова, секретарят на общината Цветелина Калчева и други.

В началото на разговора секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, която е ръководител на работната група, разказа как върви подготовката и какви са резултатите от теренното проучване на територията на града във връзка с подготовката на плана.

Вера Добрева-Съботинова, която е директор на дирекция „Анализ, планиране и проекти” в Троян, представи идеите на съседната община. В Троян считат, че има три посоки – римският път Виа Траяна, изграждане на бизнес парк между двете общини и проект за целогодишната проходимост на Троянския проход. От тези идеи най-напреднал е проекта за обекта Состра, част от римския път Виа Траяна, като ще се изгражда посетителски център.

В хода на разговора стана ясно, че част от проектите трябва да бъдат и с държавно участие, тъй като са от национално значение. Например бе подчертано колко е важно да започне подмяна на тръбите на магистралния водопровод от Черни Осъм към Троян, Ловеч и Плевен.

Планът, известен като ПИРО, е стратегически документ за достъп до европейски средства за следващия програмен период. Като основен документ за развитие на общините до 2027 г. той определя целите и приоритетите. Планът трябва да включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които ще се реализират от общината чрез средства на Европейските фондове и национално финансиране. В рамките на Плана ще бъдат обособени зони за въздействие, в които следва да се концентрират конкретни ключови проекти за обновяване и развитие на градската среда, селските райони и различни сектори на развитие.

Припомняме, че на 31 август в Ловеч имаше подобна работна среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански.