През 2019 г. 99.7% от населението на област Ловеч е свързано с обществено водоснабдяване (ВиК). Използваната питейна вода от общественото водоснабдяване средно на човек от  населението в областта се увеличава от 92 л/чов./ден. през 2018 г. на 95 л/чов./ден. през 2019 г. (фиг.1). Потреблението на питейна вода от домакинствата в страната през 2019 г. е 99 литра средно на човек. Разпределението по области показва, че през 2019 г. водещо място по потребление заемат София (столица) (124 л/чов./ден.) и Благоевград (113 л/чов./ден.), а на последно място са Търговище (66 л/чов./ден.) и Сливен (69 л/чов./ден.).

През 2019 г. в област Ловеч е регистриран  режим на водоснабдяване за 45.7% от населението  поради недостиг на вода. С ограничено  водоснабдяване през 2019 г. е 6.0% от населението в сраната, като най-засегнати са областите Перник (84.5%) и Плевен (47.6%).

В областта 69.3% от населението е свързано с обществената канализация. През 2019 г. делът на населението, свързано със селищни пречиствателни станции за отпадъчни води с вторични методи и методи за допречистване (отстраняване на азот и/или фосфор), е 57.0%, при 64.5% за страната. С обществената канализационна мрежа, но без наличие на пречистване, е свързано 12.3% от населението (11.8% за страната).

В края на 2019 г. наличността на дълготрайните материални активи с екологично предназначение в област Ловеч е в размер на 192.1 млн. лв., или с 6.7%  повече в сравнение с предходната година.

В национален план общата стойност на наличните в края на 2019 г. ДМА за околната среда се оценява на 9 889.8 млн. лв. и се разпределя по основните направления за околната среда, както следва: за пречистване и отвеждане на отпадъчните води (производствени и селищни пречиствателни станции, канализационна мрежа и др.) – 34.7%, следвани от съоръженията за опазване на въздуха – 30.0%, и за третиране на отпадъците – 28.8%. Разпределението на данните по икономически дейности за 2019 г. показва, че значителна част от ДМА с екологично предназначение са съсредоточени в сектор „Промишленост“ – 5 789.3 млн. лв. (58.5%) от наличните в края на годината и 204.9 млн. лв. (58.2%) от придобитите в страната.

 

Методологични бележки

Води – източник на данни е статистическо наблюдение „Водоснабдяване, канализация и пречистване“ – изчерпателно наблюдение. Данните се събират от дружествата, извършващи дейностите: събиране, пречистване, доставяне на води и събиране, отвеждане и пречистване на отпадъчни води (ВиК/оператори на СПСОВ и напоителни системи). Възможно е процентът на населението да бъде надценен за селища с частично изградена водопроводна/канализационна мрежа.

Дълготрайните материални активи (ДМА) с екологично предназначение включват:

  • съоръжения, инсталации и оборудване, необходими за опазване и възстановяване на

околната среда по направления (за отпадъчните води, въздуха, земята, обезвреждането на отпадъци, защитата от шума);

  • апаратура за мониторинг и контрол.

Дълготрайните материални активи с екологично предназначение не включват оборудването за опазване на чистотата на въздуха и намаляване на шума и вибрациите в работните помещения, т.е. дейностите за охрана на труда.

Подробни данни по конкретните теми са поместени в рубриката „Околна среда“ на интернет страницата на НСИ: http://www.nsi.bg