redcross2011153БЧК Ловеч

«Спри цигарите днес» казаха в своя акция на 19-ти ноември доброволците на БМЧК в Ловеч. Те раздадоха в ПМГ, ГЧЕ „Екзарх Йсиф І”, ПГМЕТ и предимно на пушачи в града лепящи стикери, плакати и брошури, изработени от тях в които се изброяват вредите от тютюнопушенето, както и статистика за процента българи пушачи и колко от тях са деца. Странно, но се оказа, че мнозинството ловчалии или са спрели цигарите или дори и в този ден не бяха съпричастни към непушачите, на 15 от тях престрашили се да смачкат една цигара в знак на съпричастност към непушачите, получиха дъвка цигара.Пушачите отговоряха предимно, че нямат воля, че биха ги отказали поради финансови причини, а повечето нямат намерение да спрат цитарите. Коментарите на непушачите бяха „Въздухът е по-вкусен без цигарен дим”.

От 1977 г. всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания за отказ от тютюнопушенето по инициатива на американската общност за борба с рака.

redcross2011152Тази кампания дава възможност да откажат цигарите за един ден, а понякога и завинаги. Целта ѝ е да промени отношението на хората към тютюнопушенето, като за милиони консуматори това представлява огромно предизвикателство. Цели се и привличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години. Особено тревожно е нарастването на разпространението на потреблението на тютюневи продукти от момичетата. Според данни на Световната здравна организация рекламата на тютюневи продукти все повече се ориентира към тях.

 

1 коментар

Comments are closed.