Павлин Иванов

Днес от пресцентъра на Общински съвет разпространиха следното съобщение до медиите, по отношение на отчетите на „ЕКО“ ЕАД:

„Общинските съветници в Ловеч на заседание на 27 май  приеха с голямо мнозинство информацията за резултатите от дейността на „ЕКО“ ЕАД, гр. Ловеч към 31.03.2021 година (28 гласа „За“, един глас „Против“ и един глас „Въздържал се“). Те одобриха годишния финансов отчет за 2020 г. на общинската фирма (27 гласа „За“, един глас „Против“ и един глас „Въздържал се“) и избраха  регистриран одитор на „ЕКО“ ЕАД, гр. Ловеч за финансовата 2021 година – Ивелин Иванов от „КОНТО ОДИТИНГ“ ООД (29 гласа „За“, без гласове „Против“ и „Въздържал се“).

По всички точки докладва Валентин Пенчев, изпълнителен директор на „ЕКО“ ЕАД, гр. Ловеч.”

От пресцентъра, вероятно неумишлено са пропуснали не няколко, а всички фундаментални факти, които не искат да стигнат до обществеността и данъкоплатците в община Ловеч.

  1. Общинското дружество е на загуба в размер на 12 000 лв. за 2020 г.

  2. Не е изпълнена бизнес задачата по договорите за управление

  3. Приходите на дружеството са намалели с 265 000 лв. спрямо предходната година

  4. Само договорът на дружеството с Община Ловеч за поддържане на уличната мрежа и обществените площи е на стойност 1 943 031.24 без ДДС.

    – по него Община Ловеч, въпреки че целия град е потънал в мръсотия, е възложила дейности за едва 935 000 лв.!

    – изпълнението на този договор, върху които са правени калкулациите, е в процент на изпълнение …. 48%!

  5. Същевременно, в края на годината, дружеството декларира, че в сметките му и в каса има налични 227 000 лв.!

  6. Собственик на “ЕКО”ЕАД е Общински съвет Ловеч, който приема с лека ръка целия процес на договаряне, изпълнение и контрол и отказва по категоричен начин да влезе в ролята си на собственик, да отвори широко очи и да осъзнае най-после какво и защо се случва в отношенията между Община Ловеч и дружеството.

Естествено, до качествен и продуктивен анализ на данните не се е стигнало, нито на комисии (видно от протоколите), нито на заседанието на Общински съвет.

Нали не смятате, че някой е седнал да се замисли, защо събраните от Такса битови отпадъци средства от данъкоплатците не се използват в пълна степен за здравето, чистотата и възпитаване на естетика сред хората?

Къде отива разликата между събраните от гражданите пари и реално дадените за чистота средства?

Защо Община Ловеч изнудва по най-тъпия начин общинската фирма, заявявайки й за анализ на цени едни обеми работа (за да получи реално най-добрата цена), а реално, възлага на половина дейностите, с което фирмата влиза в червената зона на загубите?

Някой дали си дава сметка, че в анализа е могло да се сметне, че при оборот от 1 238 000 лв., при дори 7 % печалба (няма информация за точния процент заложен в договорите), фирмата трябва да има на хартия печалба от 86 000 лв.

Никой не знае и защо при горните условия, по сметките на фирмата има внушителните 227 000 лв.!

Ако имаше изобщо някакъв анализ на представените резултати, биха се видели множество пороци, като най-важния:

  • заради недоброто управление, непредвидимостта на решенията си, личните противоречия, Община Ловеч НЕ Е адекватен и лоялен партньор на собственото си дружество и съзнателно или неумишлено, го вкарва в познатия филм – дружеството е на загуба.

Едва ли някой е поискал обяснение от службата на Община Ловеч, отговаряща за контрол по изпълнението на договора и е попитал с какво качество са приемани дейностите, има ли според тях надписване на извършената работа, още повече, според реалното необходимо време на персонала за извършване на реалните дейности.

Биха произтекли след обстоен и компетентен анализ множество полезни за града изводи.

Но очевидно, интересите на всички се простират до назначенията и уйдурмите.

Все пак има едно хубаво нещо за Община Ловеч и нейното ръководство. Да оставиш Ловеч мръсен и неподдържан, ти оставя доста пари в общинската сметка. А с тях, тъй като никой не иска да проверява, можеш да правиш каквото си поискаш.

И нека гражданите „лаят“ колкото си искат, че градът им е бунище, те това си и заслужават.

А съветниците с 27 гласа „За“, един глас „Против“ и един глас „Въздържал се“ показват ясно на ловчалии доколко ги е еня за собственото им дружество.

Забележка:

Публикацията не е анализ. Тя има за цел да покаже единствено част от важните факти, които никой не иска да знаете.