Заболеваемостта от ковид в Община Ловеч е достигнала плато и с настоящите мерки има надежда това ниво да се запази. Това стана ясно след провеждането на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч на 7 декември, за което съобщават от пресцентъра на градската администрация. За първи път има само четири нови положителни случаи на COVID-19 за цялата област, което е рекорд.

Заседанието бе водено от кмета Корнелия Маринова, участваха зам.-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, както и представители на отговорните институции.

Към 11,00 часа на 7 декември общо диагностицираните случаи в община Ловеч са достигнали 227, 32 са хоспитализирани и 195 са на домашно лечение и в изолация. Досега излекуваните са 409, починалите – 39.

В МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ има четири свободни легла, в спешно отделение при д-р Николай Дяков са заети всичките седем легла.

Нивото и на другите болести се задържа постоянно, интензитетът на ОРЗ не е висок, така че за грипна вълна не може да се говори.

Спешният център е увеличил екипите си от три на пет, като един от тях работи с трима специалисти, другите са с два. С помощ са се включили и парамедици.

От 14 декември т.г. се очаква да заработи Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов”, което временно е затворена.

Проверките за спазване на санитарните мерки продължават от страна на всички институции, включително от общинското звено „Контрол и сигурност“.

Има сигнали, че в големите хранителни магазини в пиковите часове внезапно се наблюдава увеличаване на броя на клиенти. Управителите ще бъдат предупредени да засилят пропусквателния режим в такива моменти