Предаване на властта – 10.11.2015 г,

Павлин Иванов

Без да е публикувала, предоставила или разпечатала каквито и да било данни за проекта за общински бюджет за 2022 година, Община Ловеч чрез информация до медиите отчита провеждане на обществено обсъждане. Тъй като е невъзможно да се обсъди такъв важен документ, без да има абсолютно никакви предварителни данни, странно е как кмета Маринова и нейните служители без никакъв срам и неудобство се снимат и твърдят официално, че са изпълнили законовото изискване за провеждане на обществено обсъждане.Пълната непрозрачност е само една от многото изключително порочни практики на предишният кмет Минчо Казанджиев, която Корнелия Маринова приема. Трябва да припомня, че и друга порочна практика на Казанджиев е приета с удоволствие от Маринова – категоричното и продължило вече 2 години криене и отказ от даване на отговори и пресконференции.

По системното криене, непрозрачност на работа, укриване на нормална публична информация, двамата могат да си съперничат. Съперничеството може да бъде и в още една област – на купищата измислени и неадекватни награди, които предизвикват смях и озлобление, видимо в коментарите под всяка новина за получена нова грандиозна награда. И ако Казанджиев откри преди десетина години, по негови думи – най-модерната тоалетна в България и на Балканите (ТУК и ТУК), Корнелия Маринова чрез своя ПР екип обяви (ТУК), че Община Ловеч е сред лидерите в бизнеса на Балканите!?!? Това общини като София, Истанбул, Букурещ, Белград, могат само да ни завиждат за напредъка в бизнеса.

И все пак, по темата. Ето каква информация изпратиха от Община Ловеч за проведеното, според тях, обществено обсъждане на Бюджет 2022:

“Обществено обсъждане на проектобюджета за 2022 година се проведе на 30 март вечерта в Община Ловеч. Документът бе представен от кмета на институцията Корнелия Маринова. Въпроси и предложения направиха общински съветници и граждани.

Както вече съобщихме, проектобюджетът на Община Ловеч е 56 580 000 лв. Той е с над шест млн. лв. повече от този за 2021 г., който бе 50 550 240 лв.  Проектът на бюджета е балансиран, при осъществен анализ на приходите и разчет на разходите, съобразен с политиките на Община Ловеч, каза Корнелия Маринова. Приходите за делегирани от държавата дейности са 36 064 009 лв.  Увеличението спрямо първоначалния бюджет за 2021 г. със 16,21%.

И тази година за образование са предвидени най-много финансови средства –  21 512 858 лв. Държавното финансиране е 20 793 226 лв., а общинското финансиране – 719 632 лв.  Част от увеличението се дължи и на въведеното безплатно ползване на детски градини и ясли от 1 април тази година, като държавата осигурява по 650 лв. на дете.

Предложенията бяха средствата за новородено дете да бъдат увеличен на 200 лева, да бъдат изградени нови детски площадки и ремонтирани стари (предвидено е, отговори кметът), да бъде завършен ремонтът в ОУ „Проф. Димитър Димов“, повече терени за масов спорт за децата, водоснабдяване за парк „Стратеш“ и за езерото, ремонт на Спортната зала, ремонти на още улици и други.

От 1 април проекто-бюджетът ще бъде внесен в Общинския съвет и ще бъде качен в интернет „облака“ на Община Ловеч и общинските съветници ще могат да се запознаят с документа. Кметът Корнелия Маринова благодари за активността и допълни, че след едно аналитично мислене ще бъде обогатен. Ще има и други възможности за външно финансиране, имаме проекти и готовност, допълни кметът.”