OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Спешни мерки за спасяване целостта на регулационните планове на Община Ловеч взима кметът Корнелия Маринова, след като установи плачевното състояние на документите.

На първо време ще се търси помощта на Военния картографски център в Троян за подлепване на картите. В по-дългосрочен план обаче е необходимо дигитализация на документите, които сочат имоти, улици и другите площи на града и околните села.

Отчайваща немарливост и неангажираност от страна на предишното управление на общината е довела до това положение, отбеляза сегашния кмет Корнелия Маринова. Не знам как с подобни разпокъсани планове са посрещали гражданите, как са издавали документи по „дупки“ в платното, всичко това трябва да покаже доколко професионално и отговорно е било управлението на социалисти, допълни кметът.

Планът на Ловеч е от 1972 г., но поради многократното използване се е разпаднал. Все пак за областния град има планове и от други години, макар и те също да са амортизирани.

Особено плачевно е състоянието на регулационните планове за села като Тепава, Смочан, Брестово, Гостиня и други, които са изработени  през 1924 – 1929 години и са единствени. Части от ъглите на тези важни документи отдавна са загубени. От това потърпевши са главно гражданите, които идват за издаване на документи за собственост.

В същото лошо състояние е и Общият устройствен план на Ловеч, по който се издават удостоверения за търпимост.

Преди пет години служителите са повдигнали въпроса за подлепване на плановете. След като се разбрало, че това ще струва около 15 000 лева, тогавашният кмет отказал да отпусне сумата. Сега без съмнение стойността на неотложната акция по спасяването на картите ще е доста по-голяма, но отлагането или бездействието е невъзможно.

Независимо от критичното финансово състояние,  Община Ловеч предприема мерки за поетапното им възстановяване.

 

4 коментара

  1. Ушева,не можах да разбера как ще бъде възстановено чрез подлепването липсващото парче/дупка/ в раздрипаното платно на регулационния план.Ако точно в “дупката” е въпросният поделяем наследствен имот от примерния казус,как ще се доказва идентичността чрез сравняване на стария и новия план.Лично аз мисля,че посоченият от Вас начин за установяване на идентичност
    на имота при “дупка” в платното е невъзможоно.Но има редица други начини за установяването на идентичност при липса на документа/дупка в плана/.Не е мястото тук обаче да разискваме тези възможности.
    Интересното за мен в “компетентните” аргументи на Кмет Маринова и тия,които са я съветвали, е КАК ПОДЛЕПВАНЕТО ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ДУПКИТЕ?!Какво ще залепи подлепващата фирма,или лицето-изпълнител на лепенето на мястото на дупката и от кой план ще го вземе?!
    Е,аз съм лаик и затова питам специалиста,как ще стане възстоновяването на липсващите места по платната
    /плановете?
    А колкото по-напред във времето на дигиталните технологии отиваме,толкова по.малко ще са случаите да се търси идентичност на имотите според изчертаването им в регулационни планове от 1924 или 1973 г.
    А това отново ни връща на мисълта”Струва ли си да се харчат едни обществени пари от общинския бюджет в полза на едни фирми,които реално няма да възстановят разкъсаните полета в платната на регулационните планове?!”
    Не може ли да се похарчат за нещо по-полезно или просто тези пари ТРЯБВА така да бъдат ДАДЕНИ ?!

  2. Сменете заглавието на”Спешни мерки да се дадат едни пари на едни хора взема кметът,и затова е виновен предишният кмет!”
    Цитирам:: “Не знам как с подобни разпокъсани планове са посрещали гражданите, как са издавали документи по „дупки“ в платното, всичко това трябва да покаже доколко професионално и отговорно е било управлението на социалисти, допълни кметът.”.
    В изявлението се презнава факт,който отдавна е известен.Основно плановета/платната/са изработени през седемдесетте години на миналия век.Някои са дажи от 1924-29 г.Както и че има липсващи парчета от платната,т.н.”дупки”.Интересно ми е как тези дупки ще бъдат “залепени/подлепени и с какво ще бъдат заменени липсващите места в платното?!Да не говорим,че разпадналите се платна отдавна вече не са актуални,защото са извършване и приемани стотици изменения на квартално-застроителни и регулационни планове за отделни улици,квартали и парцели.
    А за какво са харчени пари за електронната система ГИС,за картографиране на имотите – електронна информация, съсредоточена както в общината,така и в АКК Ловеч,от където гражданите си получават актуалните скици на имотите,от които се интересуват?
    Изявлението за подлепването на раздрипаните платна в епоката на високите технологии и при наличието на ГИС много ми напомня анекдота за заповедите на руския цар Петър Първи,който разпоредил премахването на старите регистри за населението на необятната руска шир,но за да бъдат все пак запазени данните,преди да се изхвърлят старите регистри,администраторите е трябвало да ги препишат по три пъти всеки един регистър?!

    1. когато някой не разбира от определена материя, по-добре е да замълчи… защото в някои казуси /например делба на наследствен имот/ е необходимо пред съда да се представи т.нар. удостоверение за идентичност на имота. За издаването на това удостоверение се изисква сравнение между стария и новия план. ТОЛКОВА. Хората, които са участвали в делба на наследство, ще разберат защо е важно да ги има тези планове….

    2. Казано е: “Човек и добре да живее, умира. И друг се ражда… Не означава ли това, че всеки имот един ден ще стане обект на онаследяване?

Comments are closed.