9.02.15 статуетка нац. лит. наградаСкулпторът Спас Дочев ще изработва статуетката за националната литературна награда „Проф. Димитър Димов”. В обявения от община Ловеч конкурс за художествен проект на статуетката участва и Иво Чехларов. Това съобщиха днес от пресцентъра на администрацията.

Проектът на Дочев бе класиран на първо място от назначено със заповед на кмета жури, в чийто състав бяха зам.-кметът Пламен Петков, главният архитект Силвия Средкова, общинският съветник Красимира Бочева, председателят на дружеството на ловешките художници Валентин Узунов и художникът Николай Найденов. Критериите за оценка бяха художествени достойнства на представения проект, атрактивност и близост до идеята на националната литературна награда. Проектът на Дочев получи 71 точки, а на Чехларов – 64.

Спечелилият конкурса автор ще получи парична награда в размер на 300 лв и правото след сключване на договор да изработва статуетката. Класираният на второ място Иво Чехларов получава поощрителна награда от 200 лв.

В момента върви конкурсът за присъждане на националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“ на български писател – белетрист или драматург, с трайно присъствие в съвременната българска литература. Номинации се приемат до 30 март.

Националната литературна награда е учредена от община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург Димитър Димов.