За периода 05.09.2020г. – 11.09.2020г. инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 35 насочени проверки на обекти с обществено предназначение във връзка със спазване заповедите на Министъра на здравеопазването в следните населени места: гр.Ловеч, гр. Троян, с. Дебнево, гр. Угърчин, гр. Луковит, с. Български Извор, с. Галата и с. Александрово. Проверени са 3 места за настаняване, 7 фризьорски и козметични салона, 14 училища, 1 игрална зала, 1 концертна зала, 5 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти, 4 транспортни средства със специално предназначение.

В обектите се спазват противоепидемичните мерки, разпоредени със заповеди на Министъра на здравеопазването.

Във връзка с провеждане на традиционния есенен панаир в гр. Ловеч е извършен предварителен контрол за спазване на противоепидемичните мерки в условията на COVID-19. Проверени са 18 временни хранителни обекта за хранене и развлечение и търговия с храни съвместно с инспектори от ОДБХ-Ловеч, разположени в двора на бившата казарма и на бул. „България“ – обектите са разположени на разстояние един от друг около 1,5 м., осигурени предпазни маски и ръкавици за обслужващия персонал, осигурени дезинфектанти за ръце и повърхности.

Извършена е проверка и на 12 обекта за търговия с промишлени стоки – спазват противоепидемичните мерки дадени със Заповед на Министъра на здравеопазването.

Проверени са 4 атракциона (блъскащи колички, въртележки, стрелбище и др.) разположени на площада на автогарата. На представители на атракционите са дадени препоръки за спазване на дистанция от 1,5м. между клиентите, недопускане на струпване на хора и извършване на дезинфекция след всеки клиент.

Извършени са проверки на 4 лечебни заведения в с. Гложене, с. Черни Вит и с. Рибарица,  както следва:

– Амбулатории за първична медицинска помощ (Общопрактикуващи лекари) – 3 бр.;

– Амбулатории за първична медицинска помощ по дентална медицина – 1 бр.;

При проверките се установи, че в лечебните заведения се спазват  противоепидемични мерките – персоналът и пациентите в лечебните заведения са с поставени защитни предпазни маски за еднократна или многократна употреба, покриващи носа и устата.

Извършени са 3 проверки в аптеки в с. Български Извор и  гр. Тетевен.

При проверките се установи:

– провежда се дезинфекция с разрешени от МЗ дезинфектанти. Периодично се дезинфекцират критичните точки. На касите са подсигурени дезинфектанти за ръцете на персонала. В обектите има осигурени защитни маски, ръкавици и шлемове за персонала. Повърхностите се дезинфекцират, като се спазват указанията на производителя.

– персонала е с поставени защитни предпазни маски за еднократна или многократна употреба, покриващи носа и устата.

– в обектите има механична преграда от стъкло между клиентите и персонала, която периодично се почиства и дезинфекцира.

– на входните врати или до касите са поставени информационни табели за гражданите, които ги информират за спазване на физическа дистанция и задължително носене на защитна маска на лицето.