Виолета БончеваНа хорото в ДОЛ Черноморски

Санаторно-оздравителният комплекс “Камчия” е  еднолично акционерно  дружество регистрирано  съгласно законодателството на Република България. Собственик на дружеството е  Правителството на град Москва. Предназначението на СОК “Камчия” е да осигури условия за почивка, укрепване на здравето, обучение и творческо развитие на деца, а също така и на ветерани и семейства от Москва.

    Намира се на около 25 км южно от гр.Варна в една от най-живописните части на българското черноморско крайбрежие – устието на река Камчия, непосредствено до природния резерват под защитата на Юнеско,  сред лонгозна гора, непосредствено до плажната ивица. Капацитетът на комплекса позволява тук да почиват, да се учат, да се занимават със спорт и творчество повече от 25 хиляди гости годишно – деца, ветерани, семейства с малки деца.

                      В комплекса са построени и се използват целогодишно:  

   Хотелски комплекс “Лонгоз” с капацитет 450 легла; Атриум, басейн, фитнес зала, конферентни зали и др. В многофункционалната зала Атриум на хотела  се провеждат театрални постановки, фестивали, концерти, танцови забави, прожекции  на филми, творчески срещи с известни хора, изложби. Красивият парк около хотела предразполага към почивка на свеж въздух. Комплексът функционира от 2002 година. През 2009 година хотелът  е реконструиран и разширен с пристройката “Лонгоз – 2”.

              Детски оздравителен лагер “Радуга” с леглова база предназначена за 600 деца и около 100 ръководители, киноконцертна зала с 600 места и обществен център за клубна и кръжочна дейност. В Обществения център под формата на творчески работилници, кръжоци, изложби децата имат възможност за изява и развитие на  творческите си способности и въображение,  тук те  усвояват нови знания и умения. Има  библиотека и медиатека, интернет клуб, компютърни зали, клуб “Земята и хората” с уникална колекция камъни и минерали, музикален салон и просторна зала за танци, боулинг зала, спортен център с фитнес зала и маси за тенис,  медицински пункт.

   Любимо място за игри и забавление е големият вътрешен площад на ДОЛ”Радуга”. В парковата зона растат повече от четиридесет вида дървета, храсти и цветя, създава се ботаническа градина.

   В съседство с ДОЛ “Радуга” се намира Лечебно-диагностичният и балнеологичен център “Здравец”. В него се осъществяват профилактични прегледи и лечение по 14 специалности.

     Вилно селище “Пирин“, състоящо се от хотелска част и единадесет двуетажни вили с леглова база за 250 човека . Тук по социалната програма на Правителството на град Москва целогодишно се възстановяват и почиват деца от 3 до 7 годишна възраст, придружавани от един родител, самотни майки и  многодетни семейства, ветерани от войната и ветерани на труда.

            Ресторантски комплекс “Кристал” с основен ресторант от 250 места, снек-бар, кафе-сладкарница и пицария.

 Учебно-възпитателен център “Юрий Гагарин”, който се състои от училище, Планетариум, авиакосмически център с музейна експозиция, Музей на славянската дружба, учебни лаборатории, лекционна зала с 250 места, помещения за детско творчество, кабинети по робототехника, спортна зала, телевизионно и радио студии.

     Спортният комплекс „Камчия“ е въведен в експлоатация през юли 2012 година. Той предоставя отлични възможности за практикуване на различни видове спорт – от начинаещи до майстори на спорта. Характеристиките на сградата и спортните съоръжения отговарят на олимпийските стандарти и предоставят широки възможности за провеждане на спортни мероприятия и тренировки. Архитектурата  на Спортния комплекс е оригинална с овалните си  форми. Състои от две части и включва три функционално обособени зони: първото тяло включва покрит плувен басейн с олимпийски размери, с кули за водни скокове; втората част включва лекоатлетична писта и мултифункционално поле, което в зависимост от положената настилка се превръща в ледена пързалка за хокей на лед и фигурно пързаляне, игрище за волейбол, баскетбол, тенис или хандбал. На няколко етажа са разположени специализирани помещения за тренировки, зала за тенис на маса, за спортна гимнастика, тежка атлетика, медицински кабинети и лаборатории, бюфет, сауна, съблекални ; третата част на спортния комплекс е открита и се състои от игрище за футбол и две универсални игрища за баскетбол и волейбол.

                 Летен културен център “Хамбарите”.“Хамбарите” са построени в български битов стил. Те са чудесно място за провеждане на фолклорни вечери, мастер-класове по български народни танци и българска национална кухня, панаири на занаятите.

                 Амфитеатър за 2000 зрители – уникално съоръжение построено за първи път в новата история на България. Той ще стане средище за провеждане на фестивали, концерти и други общолагерни мероприятия.

    Детски оздравителен лагер “Черноморски” с леглова база за 600 деца и обществен център, включващ зали за кръжочна дейност и концертна зала.

      Така построената база  може да приема едновременно около 2000 човека. Всички обекти в комплекса работят целогодишно.Една от основните задачи на СОК “Камчия” е превръщането на  комплекса в творчески и духовен център за формиране на младите хора и тяхното гражданско възпитание. Осъществява се  общуване на децата на всички обществени нива и приемственост между поколенията. Цялата работа с децата се провежда под ръководството на руски и български педагози и е насочена към всестранното и хармонично развитие на личността на детето. Това не е обикновен лагер, а уникален творчески образователен проект.

4 коментара

  1. “Преобразуването на земята в резервата „Камчия” с цел да бъде застроена от афериста Лужков, прогонен от президента Медведев от поста му в Москва само две седмици и половина след триумфа му на българския бряг, е най-голямата имотна далавера в историята на България. В нея участват солидарно българската местна, съдебна и изпълнителна власт в продължение на години без разлика от партийната окраска, но под знаменателната със своята партийна окраска от времето на Живков ръководна роля на Станка Шопова, бившата шефка на Комсомола. Кой, кого, колко и точно как е подкупвал по веригата е вероятно толкова голяма тайна, че няма сила в България, която да се вгледа в тази „най-голяма руската инвестиция в чужбина”.

    В България са възможни протести срещу несъстояла се вандализация на гори, но за превземането на един цял резерват, в чиито гори покривите на руските постройки са съобразени „тактично” с върховете на оцелялата сред сечта горска маса, няма и помен от възмущение. Секирата е руска и това явно е достатъчно за преклонената ни главица!

    Руските инвеститори са гъвкави и това се вижда не само по снишаването на покривите, за да не дразнят прекалено и отдалече. Още през 2003 година написах, че на плажа край Камчия, ограден откъм гората с бодлива тел, се готви плацдарм за руска колония, на която липсват само картечните гнезда срещу българските нарушители. Публикувах предупреждение в този смисъл и в. „24 часа” дори го помести с моя снимка, на която си вижда надписа на табела на пясъка край морето, според който този плаж е само за руски туристи. Е, махнаха го. Сега там пише простичко: „само за деца”. Гъвкаво са пропуснали да уточнят, че става дума само за руски деца, но всички българи знаят и се съобразяват, макар да няма (все още) специални заграждения.

    През годините съм писал за това местенце какво ли не и чудодейно е следвала негласна реакция. Посочих например, че на продавачките в търговския обект край плажа са им сложили надпис на руски, че са продавачки, да не би руснаците да си помислят, че се продават. Махнаха им табелките от гърдите. Бях писал , че спират водата на душовете на плажа, когато там няма руснаци. Прекратиха и тази малка сегрегация. Не знам дали имам нещо общо, но попитах в своя статия, защо тъкмо там, както никъде другаде по българското(?) Черноморие непрекъснато обикалят патрулни полицейски коли и проверяват досадно документите на българските шофьори без никакви обяснения ( за извинения, че те обискират по бански по два пъти дневно- да не говорим). Тази година патрулките ги нямаше, остана само въоръжената полицейска охрана на руските детски групи, която спира всеки автомобил при появата на малките туристчета, сякаш мигащият светофар, пешеходната пътека и „полегналия” полицай на пътя не са достатъчни за нас, малоумниците…”
    http://ivo.bg/2012/08/21/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB/

  2. “Гори и земи с обща площ над 2700 дка край река Камчия ще бъдат изсечени и превърнати във ваканционно селище. Българските министри решиха терените да бъдат изключени от горския фонд.”
    Кахърим се за факта, че в България е възможно правителства, местна власт и съдилища, ръка за ръка, години наред да си сътрудничат за узаконяването на огромен строеж в една ( уникална като природа) българска гора, за да променят статута й в угода на когото и да било. Още повече, когато става дума за Лужков, известен на всички далавераджия.
    И ако някой серсем още не е разбрал, да обобщя: не става дума „само“ за „някакъв“ резерват, а за „някакви закони“, нагаждани към „някакви пари“: за „някакви корупционни практики“ ( разраснали се до международни мащаби с московско участие) и за някакъв суверенитет на „някаква България“.
    http://ivo.bg/2010/09/18/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B5%D1%85%D0%BE/

  3. Павлине, на твое място веднага ще изтрия тази простотия.
    Съсипана е една прекрасна местност, голяма част от лонгозните гори при устието на река Камчия, за да могат блядовете да построят своето имение. В което е ЗАБРАНЕНО ВЛИЗАНЕТО НА КУЧЕТА И БЪЛГАРИ.
    “В справката на варненската областна администрация комплексът „Камчия“ фигурира със сделка за близо 80 декара в землището на село Близнаци, община Аврен. Земите са купени през 2008 г. средно за 9,72 лв. на квадратен метър. Бившият първи секретар на ЦК на ДКМС Станка Шопова се води управител и мажоритарен собственик на компанията „Агенция Русия днес“. Именно Шопова купува втори терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка, а цената е малко под 14 лв. на кв.м. После проектът е реализиран на терен, включен в потенциалните зони на екомрежата „Натура 2000”, но през 2007 година Националното управление по горите намалява обхвата на защитения район и дава зелена светлина за реализацията на отдавна заявените руски интереси към устието на река Камчия.”
    Едва ли някога ще чуем отговора на въпроса: кой прати бетоновозите, платени с парите на московската община, в резервата „Камчия“?

Comments are closed.