Павлин Иванов

Тази сутрин, пред сградата на Областна администрация, десетки собственици на ресторанти кафета, заедно с техните служители, излязоха да изразят своя протест срещу случващото се в държавата. Високите цени на електроенергията, горивата, неяснотите около пандемията са в основата на проблемите в бранша.

Протестиращите искат държавата да вземе незабавни мерки за справяне с кризата.

Искаме да работим! Искаме да имаме правото да работим! Това лично право ни се отнема, с едни закони, за които никой не се е допитал до нас, обикновените граждани. Това заяви един от излезлите ловчалии за да защитят интересите си.

Тук сме, за да изразим своето мнение и несъгласие с това, което се случва, каза млада жена, носеща плакат „Равни условия за всички“. Искаме да е честно, да има равни условия за всички. В обстановката, в която се намираме, случващото не е много удачно. Много фирми и предприятия ще фалират.

Цените на тока за фирмите са непосилни за повечето от тях. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. Това е “ценови шок”, който засяга и големите, и средните предприятия, и малкия бизнес, болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и др.

Прогнозират неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване.