ekoakciq111132Това е четвъртата екоакция от кампанията „Да изчистим общината”

 Обявената в началото на август от кмета на Ловеч кампания „Да изчистим общината“ продължи днес в парка „Стратеш” и на Деветашката пещера. Това е четвъртата екоакция от кампанията, а на тези два обекта се работи вече за втори път.

Днес служители на общинската администрация чистиха от пожълтели окапали листа и изсъхнали и прораснали клони пътя покрай Летния театър на „Стратеш”. Това се прави във връзка с изпълнявания проект „Зелена, достъпна и привлекателна градска среда в Ловеч”, по който се благоустроява и подобрява физическата среда в ж. к. Червен бряг” и се възстановява пътната връзката между ул. „Васил Левски” и парка „Стратеш”. ekoakciq111133Идеята на днешната екоакция е да се разшири пътното платно, за да може по-лесно да се придвижва тежката механизация за строителните работи по проекта там. Отпадъкът бе извозен от камион на фирма „Еко“. В работата лично се включиха кметът Минчо Казанджиев и зам.-кметът Младен Младенов.

Други служители от администрацията монтираха и импрегнираха днес предпазен парапет и прегради в Деветашката пещера. Този обект се реализира по проекта по ПУДООС „Подобряване и регламентиране на достъпа в природната забележителност „Деветашка пещера“, според който Предприятието предоставя средствата за материалите, а изпълнението се прави с безвъзмезден труд на бенефициента (общината).ekoakciq111131 При предишната акция бяха изградени подстъпите към моста чрез полагане на минералбетон – за подобряване на достъпа до пещерата.

Досега са монтирани 220 метра от парапета, предстои почти още толкова. Целта е социализиране на пещерата, както и предотвратяване преминаването в реката, извираща от мократа галерия, и ограничаване достъпа до културните пластове. Постоянните прегради във водната и в сухата галерия целят спиране навлизането на хора, за да не се смущава покоят на прилепите, и способстват за осигуряване на безопасността на туристите. Предстои вдигане на преграда от моста до входа на пещерата за предпазване от падане в дерето.

Всички тези дейности в Деветашката пещера са консултирани със „Зелени Балкани“ и Националния природонаучен музей.

1 коментар

  1. Е няма да се откажат да осират природните забележителности. Ма защо да не го правят като дори и в този вестник няма да се напише, че са се одрискали. Сега оставя да асфалтират и да сложат решетки като на Съева дупка, ледника, ….

Comments are closed.