Подкрепям и високо ценя инициативата на министър Николина Ангелкова да дава възможности на местната власт за контакти, каквито имахме във Варшава. Активно за това работи и посолството, и Българският културен институт във Варшава.

Това сподели на 20 февруари кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която беше част от българска държавна делегация, водена от министъра на туризма Николина Ангелкова за работна среща във Варшава на 18 февруари. Днес кметът на Ловеч информира за своите срещи и постави задачи на зам.-кмета Венцислав Христов, който отговаря за културните връзки, както и пред ръководители на звената в този ресор.

Става въпрос за активиране на контактите между Ловеч и Българския културен институт във Варшава. За това са се договорили във Варшава кметът Корнелия Маринова и директорът на института Калина Станчева. В плановете влиза гостуване на ловешкия Градски смесен хор или на Църковния хор. Разгледани бяха и възможностите са изложба, която да покаже нашите общи славянски корени и да разкаже за културното богатство на Ловеч. Тези прояви ще спомогнат за развитието на българско-полските туристически контакти.

Важно е, че форумът отчита важната роля на бизнеса и местните власти и затова в делегацията бяха включени кметове и туроператори, каза още кметът Корнелия Маринова.

От страна на домакините участва д-р Роберт Анджейчик, председател на Полската туристическа организация и вицепрезидент на Европейската комисия за пътуване, Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в Министерството на развитието на Полша с ресор туризъм и други.

В нашата делегация влизаха посланикът ни във Варшава Емил Ялнъзов, Тюркян Акиф, първи секретар, завеждащ “Консулска служба”, ръководителят на СТИВ-Варшава Йордан Драганчев, кметовете на Ловеч, Костенец и зам.-кметът на Бяла, Русенско. Отделна група представляваха представителите на българския туристически бранш, между които управителят на „Албена“ АД Красимира Стоянова, Йоанна Малиса – управител на „Кредо-Йоанна“ ЕООД, Светослав Даков от „Он холидейс“ и други.

По време на срещата е подчертано, че Полша е много важен пазар за българския туризъм, поддържаме добри междуправителствени и бизнес отношения. Министър Николина Ангелкова е изнесла информация, че през последните две години посещенията на полски туристи у нас нарастват. За да постигнем още по-големи резултати, до края на годината ще открием нов офис за туризъм към посолството ни във Варшава.

Стана ясно още, че съществува интерес сред по-възрастните туристи (65+), които, след като вече познават добре нашето Черноморие, искат да се запознаят с вътрешността на нашата страна и нейните културни забележителности. Това е съобщила Йоанна Малиса от „Кредо-Йоанна“. В това отношение Ловеч има какво да покаже, освен това градът е спокоен и компактен за разглеждане. Кметът Корнелия Маринова е запознала полските колеги с наши рекламни материали, подарила е копия от филм за Ловеч и ги е насочила за информация към официалния сайт на общината.

През миналата година над 76 хил. български граждани са посетили Полша с цел туризъм, което е увеличение от над 3% спрямо рекордната 2018-а. Но има и много неизползвани възможности за културно-исторически, балнео- и СПА, зимен, голф, кулинарен и други видове туризъм. Министърът на туризма е обърнал внимание на популяризиране с помощта на блогъри и инфлуенсъри, защото от социалните мрежи много зависи избора на дестинация за почивка.