IMG_1683-480x360ДЕКЛАРАЦИЯ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ – СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ,
СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Повече от седмица продължават протестите на студентите, дръзнали да нарушат спокойствието и тишината с неудобни въпроси и ясни послания към обществото.
Ние, хората от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, не можем повече да мълчим! Дори да ни замерят с резонните и грозни обвинения, че политизираме, яхваме и използваме вашия справедлив протест, ние отказваме да мълчим! След толкова дни оглушителна тишина от тези, които трябва да решат оперативно и категорично поставените от Вас проблеми, ние заявяваме ясно и високо своята позиция:
Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”приветства будната гражданска съвест на студентите, подкрепя техните действия, кураж и упоритост.
Вие, млади прогресивни хора, сте нашето упование, нашата надежда, че ще има УТРЕ за изтерзаната и разкъсвана от противоречия и противоборства България.
Върху Вас се сипят крясъци и обвинения, че сте малцина, че не представлявате всички, че Вашият глас се губи сред многолюдието на мълчанието и примирението, но ние знаем, че факелът се носи от малко хора, за да освети пътя на всички. Винаги е по-добре да запалиш светлинка, вместо да проклинаш мрака. Кураж – зад Вас сме ние, тези, които вярват във Вас и прогреса, чийто естествени носители сте Вие, защото бъдещето принадлежи на младите и смелите. А ние искаме да имаме бъдеще, нали?
Обвиняват Ви, че не сте демократични, че пречите на ученолюбивите и работливите, като окупирате храма на знанието и мъдростта, че налагате волята на малцинството над мнозинството! Но нали точно това е демокрацията – гласът на всеки да бъде чут и да има същата тежест в обществото. Другото наричаме болшевизъм!

Вашите въпроси – ясно и конкретно поставени, вместо да намерят отговор, се блъскат в стена от отрицание, оклеветяване, преиначаване на светлия Ви порив. Демагогията на Вашите опоненти е френетична, истерично злобна и издава неистовия страх на факторите в държавата да се освети мътилката на задкулисието, да се осветят мрачните фигури на кукловодите и техните кухи марионетки.
Така повече не може! Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” категорично застава зад Вашите искания, приветства гражданската Ви активност и Ви подкрепя в борбата за промяна, а не подмяна, в борбата Ви за справедливост, върховенство на правото и високия морал във всички сфери на обществения живот и най-вече в политиката.
Подкрепяме всички преподаватели, наши членове и симпатизанти, които поддържат Вашите справедливи искания и апелираме към тези, които са длъжни да разсекат Гордиевия възел на статуквото и безизходицата. Със своето мълчание и протакане, със „снишаване” в очакване протестите да умрат във времето, държавниците нарушават трудовите права на работещите в системата на висшето образование. Ние заявяваме, че сме готови да застанем до тях в защита на правата и достойнството им. Защото работата на „слугите народни” е да работят неуморно за благоденствието и добруването на своя суверен – народа.
Скъпи студенти, Вие носите свободата на върха на копието, Вие сте нашата будна съвест и надежда. Ние сме с Вас!
Господин Орешарски, спите ли?