УС на Синдикат на служителите в затворите в България, в неприсъствено заседание, проведено на 27.09.23 г., взе решение за провеждане на протестен митинг, на 06.10.23 г., от 11.00 ч., в град София, пред сградата на ГД “Изпълнение на наказанията”.

Проучване на синдиката в структурите на организацията в цялата страна показва, че служителите са недоволни от цялостното управление на дирекцията, пряка отговорност за работата на която носи нейният директор Ивайло Йорданов.

Въпреки всички усилия на Синдикат на служителите в затворите в България, неговите членове и респективно голяма част от служителите на затворите и арестите в страната продължават системно да са потърпевши от неспособността на ГД “Изпълнение на наказанията” да предложи адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и трудови права и интереси на служителите.

Конкретният повод за взетото решение, прелял чашата на търпението е уволнението на младши инспектор Емил Велков, който оглави протеста на служителите на софийския затвор, на 12 май т.г. Протестът използван като претекст за неговото отстраняване, явно показва целящо отслабване на синдиката и УС на ССЗБ счита, че никоя реномирана компания или държавна институция не трябва да има нищо общо с административни ръководители, които се отнасят по този начин с работниците си.

От ноември м.г. УС на Синдикат на служителите в затворите в България е получил повече сигнали и оплаквания от настоящи и бивши членове на организацията, за враждебно отношение спрямо тях през последната година, във връзка с упражняване на синдикална дейност, включително и за критични статуси в социалната мрежа “Фейсбук”, отколкото последните петнадесет години взети заедно.

Главния директор на ГД “Изпълнение на наказанията” уволнява служители за организиране на законни протестни действия, които квалифицира като ” уронващи престижа на институцията”, а в същото време администрацията на дирекцията е многократно разтърсвана и в центъра на скандали относно изразходването на публични средства и възлагането на договори по ЗОП.

В тази връзка Синдикат на служителите в затворите в България внесе вчера, 26 септември 2023 г., заявление по Закона за достъп до обществена информация до главния директор на ГД”ИН” Ивайло Йорданов с копие до министъра на правосъдието доц. д-р Атанас Славов и ресорния заместник – министър Емил Дечев, с цел установяване броя на наказателните постановления издадени от директора на АДФИ в периода от 01.08.2019 г. до 25.09.2023 г., с които в качеството на публичен възложител персонално на главния директор на ГД”ИН” са наложени административни наказания “ГЛОБИ”.

Като взема предвид, че синдикалните организации са гарант за достойни условия на труд, развитие на държавата, по – голяма справедливост и демократизъм, Синдикат на служителите в затворите в България приема всеки натиск срещу синдикатите, техни лидери и активисти, като атака срещу демокрацията.

В заключение ССЗБ категорично застава зад позицията, че авторитетът на институциите на първо място се защитава с личния пример на институционалните представители и със спазването на всички правила, разпоредби, закони в Република България и споразумения свързани със социалния диалог.