Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Ловеч проведе мероприятие свързано с 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества. Ученици от 8 -те  класове на  ПЕГ “Екзарх Йосиф I” и ППМГ имаха възможността през последната седмица да проведат симулация чрез симулационни очила. Те  възпроизведат усещането, което човек има, когато е под въздействието на алкохол или наркотици.

Изключителен интерес и нетърпение  проявиха учениците да направят симулация и да отразят промените в поведението си. Публиката трябваше да следи за промените в движението и концентрацията. Единодушно беше мнението, че когато си под въздействие на алкохол или наркотици, се чувстваш несигурен, неконцентриран, нямаш реална оценка на действителността, грешно преценяваш пространството и предметите в него. Отстрани човек изглежда плах, нестабилен, неадекватен.

На края на часа всеки с една дума даде своята обратна връзка за чувството, което е изпитал. Най- често децата употребиха думите „боли ме глава“, „замаяно“, „вие ми се свят“, „гадно“.

  Наркотиците и алкохола са сериозен проблем на днешните подрастващи и превенцията е едно от важните неща за справяне и предотвратяване последствията от тяхната употреба.