OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Силна обществена подкрепа в Ловеч получи днес конференцията „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“. Тя се проведе по идея на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.

Предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за създаване на Обществен съвет „Не на домашното насилие“ беше посрещнато с одобрение. Съветът ще работи за равноправие между жените и мъжете като изконно човешко право.

Корнелия Маринова обърна внимание и на проявите на интернет-насилието чрез порно-сайтове и подчертан мачизъм в някои реклами, спотове и реалити шоу.

„Тези форми понякога подготвят „хранителна“ среда за насилниците, дават им самочувствие и аргументи. Всичко това ме навежда на мисълта, че работата след този форум трябва да продължи с конкретни и реални стъпки сред различните слоеве на населението, чрез обществените съвети по квартали, училища, чрез клубове и НПО“, подчерта Корнелия Маринова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Евродепутатът Мария Габриел при откриването на форума каза, че целта на националната кампания е България да подпише Истанбулската конвенция. Конвенцията задава рамката за защита на жените от насилие и е мощен инструмент за борба с него.

С въздействащи изказвания участваха още областният управител Ирина Митева, представители на НПО, прокурори, лекари, граждани.

Лица на кампанията станаха зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков и зам.-областният управител Георги Терзийски.

Снощи в рамките на кампанията бе представен спектакълът „Премълчаното – разказано“ по истинските истории на три жени, пострадали от психологическо и физическо насилие. Спектакълът е продукция на Университетския театър към Нов български университет с режисьор Възкресия Вихърова.

Събитията в Ловеч са и с подкрепата на еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова и координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду. Партньори са Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”.

Конференцията стана по покана на областния управител Ирина Митева и със съдействието на община Ловеч.