Даниела Балабанова, БТА
Селище от първата половина на второто хилядолетие пр. Хр., от бронзовата епоха, както и некропол от началото на 3-ти век пр. Хр. са открити на около два километра и половина северно от ловешкото село Владиня. Археолозите попаднали на находките при разкопките край Ловеч по трасето на бъдещия газопровод, чийто проучванията се финансират от инвеститора “Булгартрансгаз”, който ще строи големия инфраструктурен проект “Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българско-сръбска граница”. Това съобщи за БТА Мая Димитрова, археолог от Регионалния исторически музей в Ловеч и научен ръководител на разкопките в района.
По думите й засега има частично проучени запазени в различна степен части от четири жилища, изградени от преплетени пръчки и глина – колово-плетна конструкция, с тънки стени. В къщите и извън тях са открити огнища.
Предполага се, че селището не е обитавано дълго, не повече от няколко поколения са живеели в него. Хората основно са се занимавали със земеделие, застъпено било и скотовъдството, тъй като са намерени доста животински кости.
Има данни, че жилищата са били унищожени от пожар, добави Димитрова.
Открити са също кремъци, фрагменти от керамични съдове, кремъчни сечива с назъбен ретуш, тежести за вертикален тъкачен стан, прешлени за вретено, фрагменти от каменни брадви и др.
По време на разкопките археолозите са попаднали и на некропол от началото на 3-ти век пр. Хр. До момента са разкрити 13 гроба.
Според Мая Димитрова откритията са ценни, тъй като периодът е слабо проучен в Централна Северна България.