С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 г всяка трета неделя на м. ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на ПТП. Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране, на превенцията на пътните инциденти , които остават своите тежки последици .
Тази година Световният ден ще премине под мотото: „ПОМНИМ! ПОДКРЕПЯМЕ! ДЕЙСТВАМЕ!“
В тази връзка на 19-ти ноември Сектор “Пътна полиция”, ОС на БЧК –Ловеч и СБА-Ловеч проведе акция в град Ловеч, в която доброволците БМЧК обясниха на шофьорите 10-те правила за безопасно пътуване, какво трябва да съдържат аптечките в автомобилите и как да прилагаме първа долекарска помощ при ПТП.

На 21 ноември нека почетем паметта на загиналите при пътни злополуки, да изкажем съчувствие към семействата им, но и да помогнем за спасяването на човешки живот като дарим кръв!
Нека не забравяме, че само за 2020г. По пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека. За десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените 6347!