На 11.04.2024г. заседание проведе Областният съвет за хората с увреждания. Той има за цел да  съдейства и подпомага Областния управител на област Ловеч при осъществяване, анализиране, разработване на стратегии, планове, мерки и други дейности, свързани с изпълнението на политиката в областта на правата на хората с увреждания на областно ниво. Заседанието беше председателствано от областният управител Виктор Стойчев. Участие взеха  представители на общините от областта, както и представители на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Ловеч, РЗИ – Ловеч, Дирекция „Бюро по труда“, Дирекция „Инспекция по труда“, Комисия за защита от дискриминацията,  ТО на Съюза на слепите, СРС на КТ „Подкрепа“, Сдружение „Граждански инициативи  – Ловеч“, Сдружение „Закрила – Ловеч“.

В началото на заседанието г-н Градимир Пенков, главен сътрудник по управление на европейски проекти и програми  представи дейността по проект „Развитие на социалната икономика“  на „Фокус точка – Ловеч.“

Г-н Пенков презентира накратко Проект П41 „Развитие на социалната икономика“, фокус-точка гр. Ловеч, като обясни, че проектът подпомага процеса за изграждане на сектора на социалната и солидарна икономика като технологично – приспособен сектор с голяма принадена стойност, изразена адаптивност към променящата се икономическа обстановка и способност за конкурентоспособност. Насочен е към развитие на регионалния административен капацитет за модернизация на предприятията на социалната и солидарна икономика, чрез реформиране на политиката и прилагане на индивидуализиран подход спрямо потребностите на всеки отделен субект на социалната и солидарна икономика. Регионалният център в град Ловеч е част от мрежата фокус-точки с териториално покритие в шестте региона на планиране в страната. Обхватът на фокус – точката в град Ловеч е северозападният регион на планиране, включващ областите: Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Основните функции на центъра са:

– Насърчаване, промотиране, консултиране и съдействие за дигитализацията на процесите на работа на субектите на социалната и солидарна икономика;

– Подпомагане въвеждането на индивидуализирани дигитални (софтуерни/хардуерни) решения в предприемаческите модели;

– Изграждане на бизнес и социални мрежи с местната власт, академичните общности, конвенционалният бизнес, с други субекти на социалната и солидарна икономика с цел повишаване видимостта на социалната и солидарна икономика и обществените ползи от нея;

– Подкрепа за регионална конкурентоспособност на социалната икономика в изграждането на стабилни взаимоотношения между пазарните участници, в подкрепа на предприемаческия дух;

– Оказване на техническа помощ, логистична и комуникационна подкрепа за изграждането на мрежи от предприятия за производството и разпространението на един продукт, които ще подпомагат и развитието на иновации.

 

Г-жа Десислава Минкова, сътрудник по управление на европейски проекти и програми проект „Развитие на социалната икономика – фокус-точка гр. Ловеч продължи казаното от г-н Пенков, като обясни условията и реда за вписване в Регистъра на социалните предприятия, уязвимите групи, основните понятия, видовете социални предприятия, насърчителните мерки за социалните предприятия, сертификатната им марка, постигнатите резултати по проекта в област Ловеч (вписаните социални предприятия в Регистъра от областта). Тя сподели постигнатите резултати до момента, както и за „Денят на отворени врати“ във фокус-точката в гр. Ловеч, като каза, че събитието е допринесло за създаване на партньорства, изграждане на мрежи, клъстери и договаряне между социалните предприятия и заинтересовани страни, което показва на практика успешното сътрудничество и съпричастност на държавата, местната власт и реалния бизнес за развитието на социалната и солидарна икономика в Северозападния регион.

Тя съобщи, че през месец май 2024 г. ще бъде организиран регионален базар от фокус-точката – гр. Ловеч на социалните предприятия и субекти на социалната и солидарна икономика.

 

Следващият презентатор беше г-жа Даниела Събева, Управител на Комплекс от психичноздравни услуги в общността – Ловеч да разкаже за дейността на създадено социално предприятие от Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“ – София в град Ловеч – Арт ателие „Творилница“.

Г-жа Събева представи достъпа до заетост за хора с психичноздравни трудности, като  представено в цифри тя разясни, че в Европа едва малко над 10% от хората с шизофрения работят; заетостта на хората с психични разстройства в общата група на хората с увреждания е едва 6% (спрямо 39%); в Германия 46% от ранното пенсиониране е вследствие на психично разстройство; в Англия, икономическите загуби вследствие на психична болест са 23% от всички загубите от заболяване; прогнозите на МОТ за икономически загуби, вследствие на влошено психично здраве възлизат на 3% от БВП. Каза, че България ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания през 2012 г. и цитира чл. 27 от нея, който гласи: „Държавите – страни по настоящата конвенция, признават правото на труд на хората с увреждания наравно с всички останали, като това включва правото на възможност за прехрана чрез свободно избрана или приета работа на пазара на труда и в работна среда, която да е отворена, недискриминационна и достъпна за хора с увреждания.“ Г-жа Събева изброи бариерите пред заетостта на хората с психически увреждания, трудностите които стоят пред тях и разказа накратко историята на социалното предприятие Арт ателие „Творилница“, с какво се занимава то, като част от стопанската дейност на Фондацията, от къде се финансира, колко човека работят в него, каква е организационната структура, основните принципи на които се уповава и самият процес на работа.

 

В края на заседанието областният управител Виктор Стойчев даде думата на г-жа Мария Методиева, председател на управителния съвет на Фондация „Свети Николай Чудотворец“ да представи проект „Чудната градина“. Г-жа Методиева се включи в заседанието чрез видеоконферентна връзка и разказа историята на социалното предприятие „Чудната градина“ на Фондация „Свети Николай чудотворец“ – гр. Добрич. Тя сподели предисторията на организацията, мисията и дейностите с които се занимава, а именно лобиране за създаване на нови социални услуги, обучения за специалисти, родители и самозастъпници в повече от 70 проекта.

За проекта „Чудната градина“ тя каза, че там се отглеждат цветя и зеленчуци от 22-ма младежи с увреждания и, че няма друго социално предприятие в България, в което да работят толкова много хора с увреждания, което го прави уникално. Проекта стартира преди повече от година с отглеждането на цветя на покрива на защитеното жилище. По-късно община Добрич предоставя терен от близо 4 дка, върху който младежите успяват да вдигнат три оранжерии. Първата реколта от лук, чесън и салати е реализирана рано напролет, а после на тяхно място са засадени домати и краставици. Младите хора са ангажирани със всички дейности – от обработката на почвата, през засаждането, поливането, беритбата до продажбата на зеленчуците. Те отглеждат всичко сами, със собствените си ръце и усилия. Градината си има приходи, разходи, печалба (или загуба) и се сблъсква с много от проблемите, с които се сблъскват и другите компании, но въпреки това непрекъснато се разширява с отглеждането на все повече зеленчуци.