Светлините на коледната елха в Ловеч грейнаха на 1 декември 2020 г. вечерта пред читалище “Наука-1870 г.” Събитието бе предавано на живо по официалните канали на общината във Фейсбук.

В своето слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова отбеляза, че едва ли друг път сме очаквали с по-голямо нетърпение идващата Коледа и Нова година, защото твърде дълго продължи пандемията. Затова тя апелира: Бъдете отговорни и съпричастни! Спазвайте мерките, за да бъдем догодина отново заедно!

Именно поради мерките този път нямаше празнична програма и масови мероприятия, както друг път. Кметът на Ловеч благодари на нашите лекари и медицинския и немедицинския персонал, участници в тази сложна битка с коварния и невидим враг. Благодари и на полицаите, на учителите и на хората от социалните служби, които въпреки пандемията остават на своите места.

„Обръщам се и към възрастни хора, в това число тези, които са в домовете за социални услуги. Специални благодарности на присъстващия тук НВП Ловчански митрополит Гавриил, на моите заместник-кметове, на общинските съветници, на кметовете и кметските наместници, защото във всеки един момент са близо до хората. И накрая бих искала да благодаря на всички, че дойдохте тук или следят онлайн стрийминга, за да продължим тази велика традиция да светнат светлините на коледното дръвче,“ каза кметът Корнелия Маринова.

От свое име Ловчанският митрополит Гавриил в навечерието на великия християнски празник Рождество Христово призова: „Нека и ние в тези предпразнични дни да вървим към Господа, защото той е казал – елате при мен всички отрудени и обременени, и аз ще ви успокоя. Мир и радост за душите ни!“

В минутите преди запалването на светлините имаше изпълнения на Общинския духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Събитието бе съпроводено от пищна заря от фойерверки. Както и друга година, за коледна елха служи истинско живо дръвче, което през следващия месец ще радва малки и големи.