Павлин Иванов

Трябва ли болницата в Ловеч да тегли огромен заем от 14 милиона лева? Изобщо, би ли могла да го обслужва? Кой го е поискал и защо?

Едно типично решение на Общински съвет Ловеч, акционер в МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ Ловеч, взето на 29 октомври 2020 г под номер № 240, провокира интерес към случващото се в здравното заведение.

На редовното си заседание съветниците безропотно, без да разполагат с разумно необходимата информация, масово гласуват и задължават Корнелия Маринова, като представител на Община Ловеч да гласува ЗА тегленето на огромния кредит.

Най-вероятно, съветниците са мислили, че правят нещо добро и така помагат на Съвета на директорите и на Ловешката болница. В типичен стил, без никакъв анализ на възможностите, ползите или негативите, Общински съвет гласува твърдо „ЗА“ безпрецедентен по размер кредит – 14 милиона лева!

Съвета на директорите на МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ Ловеч свиква извънредно общо събрание на акционерите, обявено в Търговски регистър, като една от точките е одобряване на въпросния кредит. Датата на провеждане е обявена за 25 ноември 2020 г., 11.00 ч.

На обявеното извънредно общо събрание идват обаче само представители на акционерите на Община Ловеч и Община Ябланица. Тъй като по Устав, за да има кворум са необходими 2/3 от акционерите, мероприятието се отлага както е по закон, за след 1 час. Отново няма кворум и се събранието се насочва за резервната дата 10.12.2020 г..

Да напомня, става въпрос за одобряване на кредит за лечебното заведение в размер на 14 милиона лева!

Идва датата, акционерите се събират. Този път присъстват представители на Държавата (най-големият акционер) и на Община Ловеч. Представеният капитал на събранието води до наличие на кворум и заседанието се провежда и то съвсем легитимно.

Тук не е толкова важно, че нито един друг акционер в МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ не се появява, а такива са всички Общини в област Ловеч. На всички е ясно, че техния глас не струва нищо и изобщо не се занимават със случващото се в ловешката болница. Дали това ги оправда е тема за друг коментар.

При разискването на точката, видно от протокола на извънредното общо събрание, става ясно, че Държавата не е получила необходимата информация по искания 14 милионен кредит и се позовава на чл. 224 ал. 1 от Търговския закон. В него се казва:

ПРАВО НА СВЕДЕНИЯ

Чл. 224. (1) (Предишен текст на чл. 224, изм. – ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. – ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г., изм. относно влизането в сила – ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Писмените материали, свързани с дневния ред на общото събрание, трябва да бъдат поставени на разположение на акционерите най-късно до датата на обявяването или изпращане на поканите за свикване на общото събрание.

Освен това, представителя на Държавата заявява, документирано в протокола, че не е предоставено и задължителното решение на Съвета на директорите на болницата, нито никакви документи аргументиращи обезпечения, както и всички други документи, които могат да служат за формиране на становище.

Следствие на логичните си аргументи и то по тема за 14 милиона лева, представителят на Държавата НЕ подкрепя одобряване на искания кредит като гласува „Въздържал се“.

От своя страна, представителя на Община Ловеч, кмета Корнелия Маринова, изпълнява волята на Общински съвет Ловеч и гласува ЗА теглене на въпросния кредит.

В крайна сметка, предложението на Съвета на директорите на МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ е отхвърлено и очевидно необоснованото им искане за 14 милионен кредит е спряно.

Изводите за капацитета и експертизата на общинските съветници в Ловеч оставям на вас, А кой и с точно каква цел, толкова настоява да вкара болницата в непредвидими финансови дебри, към момента не е ясно.

Все пак, БРАВО на Държавата за разумността и спазването на закона и процедурите в конкретния случай.