Павлин Иванов

Без да бъде обявено на сайта на Община Ловеч както изисква закона,  администрацията на кмета Корнелия Маринова е провела странна обществена поръчка. Процедурата е Договаряне без предварително обявление. Прогнозната стойност на поръчката е 180 000 лв. с ДДС. Участникът е един.

Името поръчката е: “Изготвяне на инвестиционен проект за проектиране на градски парк с функционални зони и сгради за обществено обслужване в гр. Ловеч на основата на печелившия проект от конкурса за „Урбанистично-архитектурна концепция за преустройство на терена на бившата казарма в централната градска част на Ловеч за рекреативни цели”.

Последната обявена обществена поръчка на сайта на Община Ловеч е от 15.06.2020. От тогава до днес, обществото остава с впечатлението, че поради кризата, липсата на средства в касата на Общината, администрацията се е спряла с харченето. Но, не. Просто вече е тайно.

Ако се върнем към изготвянето на проект за реконструкцията на площите в Казармата, което ще струва 180 000 лв., трябва да отбележим няколко факта:

  1. Чрез избягването на нормална тръжна процедура, на практика състезания между архитекти относно цената на проектирането НЕ Е допуснато. Кой и по какъв критерии е решил да даде 180 000 лв. на единственото поканено архитектурно ателие, не е ясно. Подписът под обявлението за договарянето е на зам. кмета Даниел Колев, но както знаем, той е бивш полицай, без образование свързано с каквато и да е строителна дейности и едва ли той си е измислил цената.
  2. Община Ловеч по хитър начин е решила да подходи при раздаването на публични средства в тежките за всички ни времена. Първо обявява архитектурен конкурс за идея и визия за реновиране на старата Казарма, след което, кани победителя да проектира, като му осигурява 180 000 лв.. без състезание и конкуренция относно цената на проекта.
  3. Община Ловеч 5 месеца целенасочено избягва да изпълнява задължението и НЕ публикува никаква информация на сайта си, в секция “Профил на купувача”. Търсенето и намирането на информация за какво и как Община Ловеч харчи парите на данъкоплатците не е лесна задача (подробности за това в следващите дни).
  4. Едва ли някой от избраните да представляват гражданите на Ловеч в Общински съвет може да намери информация за харчовете на Общината по обществени поръчки. Едва ли се и интересува.

Това са само 4 факта, които би трябвало да будят размисъл. Като прибавим и това, че според проекто-договора за проектирането, предложен от Община Ловеч, където тя се задължава да плати АВАНСОВО 60% от договорената сума от 180 000 лв., мирисът на съмнения става доста силен.

Ето за какво ще се плаща, по неясно от кого определената цена:

Кратко описание / документация :
Интегриране на терена на бившата казарма към урбанистичната структура на града на основата на печелившия проект от конкурса за „Урбанистично-архитектурна концепция за преустройство на терена на бившата казарма в централната градска част на Ловеч за рекреативни цели“. Изграждане на център за обществени мероприятия, ориентирани към всички възрастови групи на гражданите на гр. Ловеч.
         Предмет на инвестиционния проект са:
Премахване на съществуващите трайни настилки, ландшафтни елементи, съоръжения, сгради и огради
Изграждане на необходимата подземна инфраструктура
Благоустрояване на терена, вкл. зелени площи с ниска и висока растителност, алейна мрежа, спортни терени, детски площадки и съоръжения, водни площи, системи за напояване, парково осветление и декоративна ограда.
Изграждане на обществен паркинг в западната част на терена.
Изграждане на нови и адаптирани сгради с прилежащите им пространства.
         Етап на проектиране:
1. Работен застроителен план, който прецизира първопремирания проект за Урбанистично-архитектурна концепция за устройство на терена на бившата казарма и представлява основа за ситуиране и детайлиране на нейните елементи.
2. Количествено-стойностна сметка и указания за премахване на съществуващите трайни настилки, ландшафтни елементи, съоръжения, сгради и огради.
3. Инвестиционен проект за изграждане на подземната инфраструктура, необходима за функционирането на парка и сградите в него.
4. Инвестиционен проект за благоустрояване на терена, вкл. зелени площи с ниска и висока растителност, алейна мрежа, водни площи, спортни терени, детски площадки и други съоръжения, необходими за реализация на Урбанистично-архитектурната концепция, системи за напояване, парково осветление и декоративна ограда. Схема за разполагане на преместваеми търговски обекти, заедно с необходимата обслужваща инфраструктура.
5. Инвестиционен проект за изграждане на обществен паркинг в западната част на терена.
6. Инвестиционен проект за спортен център, складове и обслужващи помещения в сграда, маркирана с №8 и 9 в конкурсния проект, заедно с прилежащите ѝ пространства. Сградата да съдържа:
•          Тоалетни за посетителите на парка
•          Зала за тренировки
•          Съблекални за спортните терени със санитарни помещения
•          Две офис помещения                                                                      – по около 16 кв.м.
•          Склад за спортен инвентар                                                – около 20 кв.м.
•          Склад за материали за поддръжка на парка                                 – около 10 кв.м.
•          Битова стая за работници по поддръжката на парка                   – около 16 кв.м.
•          Техническо помещение за ел. табло и видео съоръжения          – около 12 кв.м.
•          Помещение с вендинг машини
Сградата да се проектира на две нива. При възможност, да включва допълнителни офис и складови помещения. РЗП = 800-1000 кв.м.