15.07.14 Георги ЛинджовСамодеецът от с. Йоглав Георги Линджов спечели трето място при индивидуалните изпълнители на първия национален събор „Тараклъка пее и танцува“, провел се на 12 и 13 юли в с. Градище, община Левски. Линджов акомпанира народните си песни на тамбура и разиграва собственоръчно направени битови кукли. Той е не само изпълнител на народни песни, а и член на читалищното настоятелство, и председател на пенсионерския клуб в Йоглав. Професионалното жури в лицето на народния певец Николай Славеев и ръководителя на ансамбъл „Българе” Христо Димитров беше впечатлено от уникалната му дарба.

Самобитният йоглавски фолклор беше представен и от фолклорна група „Югла” при Народно читалище „Пробуда – 1926 г.” Групата беше една измежду стоте участници от цялата страна. Автентичните носии и песни на йоглавчани предизвикаха бурните аплодисменти на публиката и снимки на журналистите. Самодейците се завърнаха с грамоти за успешно представяне.

Съборът се проведе сред невероятната красота на защитената местност „Тараклъка” под патронажа на кмета на община Левски Любка Александрова и организатор кметът на с. Градище Стефан Стефанов.

1 коментар

  1. Да е жив и здрав въпросния господин, с пожелание за още по-големи успехи!

Comments are closed.