jobeks1203141Павлин Иванов

Истината за условията на работа в ловешките фирми, спазва ли се трудовото законодателство, работниците роби ли са, има ли контрол, има ли институции, които да защитават правата на ловчалии, това са част от въпросите, на които ще можем да си отговорим съвсем скоро.

Въз основа на получени сериозни сигнали за драстично нарушаване на българското трудово законодателство, заедно с колегите Даниела Балабанова БТА и Пламен Христов БНР ще се опитаме да разберем истината за трудовите правоотношения и да ви я представим такава, каквото е.

В 01.00 часа през нощта на 10 срещу 11 март, заедно с двама инспектори от Инспекция по труда Ловеч и двама служители на полицията в Ловеч тръгнахме на съвместна проверка в небезизвестна ловешка фирма. Представителите на институциите до последният момент не знаеха къде ще ги заведем и кой ще бъде проверяваният обект.

Фирмата, в която беше извършена проверка и за която потърпевши работници ни сигнализираха е „Йобекс България“ ООД. Нейни собственици, видно от регистрите са две италиански фирми и едно физическо лице, също италианец – НЮ ЕУРОПРОФИЛ ООД, ИТАЛИЯ участваща с дял 31500 лв., ЛОЛО ДУЕ ЕООД, ИТАЛИЯ с дял 63000 лв. и небезизвестния СЕРДЖО ПИЦУТИ, ИТАЛИЯ с дял 10500 лв.. Уставният капитал на фирмата е 105000 лв.

Според актуалните данни към 20.01.2014 г., управители в дружеството са ЛОРЕНЦО СИНИКО, ИТАЛИЯ и СЕРДЖО ПИЦУТИ, ИТАЛИЯ.

Заедно с инспекторите и представителите на полицията бяхме допуснати в производствените помещения на фирмата от нейният управител, който в късния час все още работеше.

Инспекторите предоставиха на работниците за попълване декларация, която собственоръчно намерените в помещението попълниха и предадоха на служебните лица.

На информационното табло, каквото е изискването на закона, стоеше заповед на Управителя, с която за 6 месечен срок се въвежда разрешеното от Кодекса на труда сумирано работно време. На таблото, както се убедихме лично, стоеше закачен и графика на двете смени, в които по няколко човека са упоменати поименно, като работещи на 12 часов режим на работа от 10 до 16 март включително. Смените са две – от 06.00 до 18.00 часа и втора смяна от 18.00 до 06.00 часа.

 

Простата сметка от обявеният график показва, че поименно изброените работници на „Йобекс България“, трябва да работят 7 (седем) дни по 12 часа на ден, което прави сумарно 84 часа за седмица.

Обърнато в нормално работно време от 8 часа, 5 дни в седмицата, общо 40 работни часа, обявеното време в Йобекс е над 2 (два) пъти повече!

След като инспекторите си свършиха работата, г-н Пицути настойчиво ни покани да напуснем неговата територия, което и направихме малко преди 2.00 часа.

На същият ден към 10.00 часа, но този път само с инспекторите от Инспекция по труда, отново посетихме цеха на г-н Пицути. Този път, вътре бяха допуснати само служебните лица.

Процедурата по проверката вероятно се е повторила по същият начин – проверка на работещите, задължително обявените и изискуеми актове, декларациите на работниците, които в момента са на смяна.

Третата проверка се извърши след края на работното време към 18.20 часа. Отново бяха допуснати в цеха сами представителите на инспекцията, които се надявам да са си свършили коректно работата.

За това, какво точно са установили инспекторите ни информира техният директор Митко Митев. Ето какво каза официално той:

„Служители и работници на „Йобекс България” ООД, с управител Серджо Пицути, са сигнализирали, както Главна инспекцията на труда, така и Министерството на труда и социалната политика за редица нарушения. Част то тях са, че се работи извънредно, включително и събота, като се събират по 80 часа седмично, не са дават фишове за получената работна заплата, която е 400-500 лева, храната на работниците стои в кашони на портала, управителят се държи арогантно с тях и ги заплашва.“

По думите на Митев, през миналата година са получени 7-8 сигнала, по които са направени предписания от инспекторите. От началото на тази година сигналите са два. При извършена на 5 март проверка от Инспекцията по труда били издадени предписания, свързани с липсата на графици за работното време на служителите, както и със спазване на противопожарните изисквания.

Митев добави, че в предприятието е въведено сумирано работно време за шест месеца, считано от 1 март 2014 г. С тази заповед са запознати работниците и служителите на фирмата. Констатирано е, че в изпълнение на предписанията от предходната проверка работодателят е издал и утвърдил графици. Установено било още, че поради допълнителни производствени причини от 10 март до 16 март част от работниците са преминали на двусменен режим на работа – по 12 часа, а това става ясно от писмено обяснение дадено от Пицути. „Така направен графика предполага, че е издаден за седем работни дни и някои от работниците би могло да положат извънреден труд. Ние ще продължим да следим това и в края на периода ще установим дали ще се положи този труд, след което ще преминем към прилагане на принудителни административни мерки”, каза още Митко Митев.

По думите на Пицути реално се работи шест дни седмично, по 11 часа на ден, тъй като един час е почивка. Изработените часове в повече тази седмица ще им бъдат компенсирани с допълнителна почивка през следващата.

От друга страна, работници, чиито имена ще запазя по разбираеми причини в тайна, признаха, че се работи от 5 февруари на 12-часови смени, включително и през почивните дни, но това не се отрязва в официалните документи на фирмата.

На практика, хората работили и работещи в „Йобекс“ са изцеждани физически в буквалният смисъл на думата, но разбира се, това много трудно може да бъде доказано. Те казват още, че на практика не издържат физически на натоварването и единственото им искане е да се спазват българските закони.

Утре, ще може да прочетете продължението, а надявам се и да стане ваше достояние изключително шокиращ случай от последните дни и който ще ви накара да се запитате

Роби ли са работниците в ловешките фирми.

Коментарите и изводите ще оставя за накрая. Очаквайте продължение!

25 коментара

  1. Не са роби а овце. Роб ставаш когато насила ти отнемат правата, а ако сам не си ги търсиш и не ги защитаваш си овца и никой не ти е виновен. Защо защитавате тези хора щом като те сами не правят нищо за себе си. Всички си заслужаваме съдбата и никой не ни е виновен

  2. Тук от много години всеки прави каквото си иска… работниците (НИЕ) не сме хора, а волове. Никакви институции и правила не важат при нас. Инспекции, дирекции… каквото се сетите не работи… пълнят им чантите на хората и до там. Само това ги интересува. На всичкото отгоре ще работим и по 6 дни за някакви мизерни пари… Накрая защо нямало хора… еми няма и да има, всеки гледа да се спасява както може и най-вече като бяга навън. Тук няма живот, просто едно жалко съществуване !!!

  3. а в магазините на Славимес мислите ли че се работи по-малко… от рано до късно, а и в събота, и в неделя… а част от заплатата се дава в пликче (не че е много голяма), защо ли..

    1. Защото е без данък!

  4. “Вашите тирани идват от вашите редици.” А. Кончаловски
    Подобни констатации относно работно време, мизерно заплащане и грубо отношение могат да бъдат поне в половин дузина фирми в общината. Най-фрапантен е примерът с известна фирма от района, в която никога не се констатираха нарушения на трудовото законодателство от инспекторите, а в един момент техният вече бивш шеф “кацна” в нея на отговорна позиция с доста тлъста, мазна, мазна заплата. Корупция? Нееее, просто подадена ръка в труден момент за минали заслуги.

Comments are closed.