„Ритъмът на България 2018“ в Ловеч тръгна с  вода от менче, гръм от кремъклия и българския трибагреник

Третото издание на „РИТЪМЪТ на БЪЛГАРИЯ 2018“ година се проведе на 18.08.2018 по проект от Културния календар на Ловеч. Най-малкият участник Християн плисна вода от медно менче с пожелание да му върви „По вода“!

Откриването беше поверено на шестгодишната народна певица Александра, която има много награди от фолклорни фестивали. Жегата не попречи на изпълнители от цяла България да представят  народни песни и танци от своите фолклорни области.

Сутрешната  програма започна с концерт на певчески и танцови състави при НЧ „Напредък 1920 г.“ – село Баховица,  сутринта на сцената се изявиха предимно участници от ловешки регион с. Горан, с. Малиново , с.Градежница, с.Глогово, с.Дойренци, гр.  Летница, с. Александрово, с. Хлевене , с. Славяни, с. Чавдарци, с.  Умаревци, с. Лешница, с. Радювене.

В специално обособен кът те показаха и местни традиционни занаяти – бабите от Баховица чепкаха вълна, хлевенчани бяха на седянка и правиха метли, горанчани почерпиха с приготвено от тях домашно сирене и мляко, малиновчанки – със сладка баклава, а децата от Александрово изплетоха кошници.

Следобедната програма започна с изпълнение на тригласен женски народен хор от с. Дойренци, и певиците от с. Голец с автентични носии на над 200 години. Следваха изпълнения на гости от с Голец,  с. Добри дял – Лясковско, с. Извор, Радомирско, Стара Загора, село Страшимирово – Врачанско. Гостите от Криводол изнесоха самостоятелен концерт с три от своите формации. Гостите от село Мрамор също направиха концерт с изпълнения на Женски дует, Женски хор, Танцова формация и забавен шопски хумор.

НЧ “Бяла Анаста 2016” – Ловеч и народната певица Латинка Петрова завършиха програмата с голям концерт.

Водещи бяха Мартин Желев  – режисьор и инициатор на благотворителните инициативи  „Живот без граници“ и „Бели криле“, успешно реализирани в няколко поредни години, и посветени на децата, лишени от родителска грижа в Ловеч,  както и Виктория Георгиева  – страхотна танцьорка и бъдещ хореограф, и Цветозара Ангелова – модел от фотосесии с фолклорни облекла на  модна къща „Перлита“.

Огромната сцена и озвучителна апаратура с най-високо качество , с параметри, необходими за изпълнението на специалния гост Северняшки ансамбъл – Плевен беше предоставена за изпълненията и на участниците в събора-щастие за повечето танцови формации, които на тесните читалищни сцени не могат да разгърнат фигурите на танците си, а певиците не могат да покажат пълното звучене на гласовете си. Живите излъчвания във Фейсбук страницата на събора имат хиляди гледания и споделяния. Това е показателно за интереса към събитието и дава идея за популяризирането му.  Така се създава възможност на хората, които не успяха да дойдат на място, да усетят атмосферата на събора.

Гостите и участниците  заедно с участниците се хващаха на хоро на поляната, а ръководителят на певиците от Голец гръмна със 100-годишен кремъклия и поведе хорото с българското знаме напред.

Хореографът Кристиан Костов влезе в ролята на водещ на първото в историята на събора НАДИГРАВАНЕ – забавно и атрактивно предизвикателство за двойки от публиката и съставите – участници. Спечелиха близнаците Антонио и Жанет Павлови от с. Страшимирово.

Съборът, както и предишните години, беше без конкурсен характер. Всички участници получиха диплом и плакет за участието си, връчени от д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм” в Община Ловеч.

Най-многобройна публика събра концерта на Северняшкия Ансамбъл – Плевен – виртуозите на фолклора изнесоха богата програма от песни и танци и на края заиграха с хората от публиката на тревата!

Телевизия „Европа“ ще излъчи подробен репортаж от изпълненията, интервюта с участници и организатори на 8-ми септември.

Организаторите помогнаха да се съберат средства за  каузата “Заедно за Ники! – по лесно е” в подкрепа на седемгодишния Ники от Ловеч с  диагноза Сарком на Юинг. Доброволци с кутии за дарения събраха сумата от 531 лв. , а след отварянето на кутиите постъпиха още 100  лв. С обща сума от 631 лв. участници и зрители на  „Ритъмът на България“ подпомогнаха лечението на детето.

Организаторите на събора – НЧ „Бяла Анаста 2016“  Ловеч, НЧ „ Напредък 1920 г.“ с. Баховица и Модна къща „Перлита“ имат амбицията да работят за развитието му в посока „Приемственост в традициите“ – в следващото издание ще бъдат привлечени и млади изпълнители от други жанрове, които използват народните ритми в своите изпълнения и придават модерно звучене на народните песни Тихомир Митов и квартет „Славей“ , Радко Петков, Елица Наумова, Христо Младенов и други. През 2019 г. организаторите предвиждат канал за директно живо предаване на фестивалните изпълнения.