Във връзка с изискванията на чл. 101б, ал. 2, от Закона за здравето, всички лица на които изтича срока на експертното решение на ТЕЛК, на основание на което получават пенсия и/или други права произтичащи от него е необходимо самото лице или упълномощено от него друго лице да подаде заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК.

Освен това, лицата следва да представят и медицинска документация включваща:

  • Направление от личния/лекуващия Ви лекар (Приложение № 8към чл. 23, ал. 2  от ПУОРОМЕРКМЕ). Направлението задължително се издава в електронен вид чрез  Информационна система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ/ИБД). Информационната системата е достъпна на адрес: https://ibd.mh.government.bg/account/login/.

Личния лекар е длъжен да предостави разпечатан екземпляр на направлението.

  • Копие от епикризи или етапна епикриза, издадени в рамките на последните 12 месеца предиподаване на заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК;
  • Копие от медико-диагностични изследвания и консултации, извършени в рамките на последните 12 месеца преди подаване на заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК;
  • В случай, че лицето работи е необходимо да представи производствена характеристика, попълнена от работодателят му. В производствената характеристика освен всички изискуеми данни, работодателя трябва да впише ЕИК/Булстат, адрес, телефон за контакт, имейл адрес.

Документи, може да се подадат по един от следните начини:

  • На място в Регионална картотека по медицинска експертиза към РЗИ  Ловеч на адрес ул. Съйко Съев №27;
  • Чрез лицензиран пощенски оператор, на адреса на РКМЕ посочен по-горе;
  • По електронен път, ако лицето разполага с квалифициран електронен подпис (КЕП) чрез ИСКМЕ/ИБД въведена в експлоатация от 15.10.2020 г., достъпна на адрес https://ibd.mh.government.bg/account/login/.

РКМЕ ще изпрати в ТЕЛК подаденото от лицето заявление-декларация, заедно с представените към него документи.

ТЕЛК ще уведоми лицето с писмо дали ще се произнесе само по представената от него медицинска документация и за датата, на която това ще бъде направено.

В случай, че е необходимо представяне на допълнителни изследвания и консултации, ТЕЛК ще го уведоми за това обстоятелство.

Приемното време на РКМЕ към РЗИ Ловеч е от 7. 30 до 16. 00 ч. всеки работен ден, на посочения по-горе адрес на картотеката.