Към 13,00 часа на 21 август карантинираните лица в област Ловеч са 34 лица. Общо диагностицираните случаи на COVID-19 са 54, активните случаи са 17, излекуваните са 35. Това съобщават от РЗИ Ловеч.

През седмицата са извършени 8 епидемиологични проучвания на доказани и съобщени положителни за COVID-19. Изготвени и връчени на лицата са 26 предписания: 18 предписания за поставяне под карантина на лица, контактни на положителен за COVID-19; 3 предписания за  задължителна изолация в домашни условия на положителни лица; 1 предписание за  задължителна изолация в домашни условия след дехоспитализация и 4 предписания за изолация и болнично лечение на положителни лица.

През седмицата е извършено пробонабиране, како следва:

– 18 броя проби от контактни на доказани положителни за COVID-19 лица по методика PCR; доказан 1 положителен и за 6 се очакват резултати.

– 2 броя проби от лица(преболедували), след домашна изолация. Получен 1 отрицателен резултат от PCR тест и 1 резултат се очаква

– Прицелна група – служители и потребители в социалните домове в с. Добродан, с. Добревци и с. Рибарица – общо 127 броя проби с бързи тестове.

– От лечебни заведения за болнична помощ са внесени за изследвания 24 броя проби от хоспитализирани пациенти със симптоматика, оплаквания или с диагноза вирусна пневмония. Пробите са изследвани по методика PCR, доказани са 6 положителни резултата за  COVID-19 при лица, хоспитализирани за лечение в ИО Ловеч и СБАЛББ Троян. За 10 от пробите се чака резултат.

Приключи второто изследване на персонал и потребители на Домовете за стари хора в областта. Изследвани са 305 души персонал и потребители с бързи тестове за IgM и IgG антитела от Домове за стари хора в гр. Угърчин, гр. Априлци, Ловеч (с. Сливек, „Върбовка“), с. Добродан, частен дом за стари хора с. Добревци и ЦНСТ за стари хора с. Рибарица. Всички резултати са отрицателни