В изпълнение на Национална програма по хронично незаразни болести РЗИ гр. Ловеч провежда здравно-образователна кампания за отбелязване месеца на трезвеността – от 6 до 28 февруари в училища в Ловешка област – гр. Ловеч, гр. Троян, гр. Тетевен, гр. Луковит и гр. Ябланица.

Целта на кампанията е повишаване на здравната култура на учениците за здравословен избор на живот, превенция на употребата му в юношеска възраст, както и  повишаване информираността  относно здравния риск от употребата  и злоупотребата с алкохол, алкохолната зависимост и нейните здравни, социални и икономически последици, риска от консумация на некачествен/незаконно произведен алкохол и възможностите за справяне със ситуации, водещи до злоупотреба с алкохол.

Обученията включват образователна част с представяне на презентационен материал на тема „Ти избираш“  за последствията от употребата на алкохол – здравни, социални и икономически, опасностите от шофирането след употребата на алкохол  и последиците. Интерактивни игри като демонстрация с алко очила, които създават усещане като след употреба на алкохол,  разрешаване на казуси „Как ще постъпиш“, разиграване на  ситуации “Старт в живота без алкохол“ с влизане в конкретна роля и с вземане на правилни решения и формиране на нагласи за носене на отговорност за собственото поведение. До момента участие са взели 64 ученика на възраст 12-14 години от 4 училища ПГМЕТ гр. Троян, ПГСЕУ гр. Тетевен, ПГИТУ гр. Ловеч и ОУ “П.Пипков“ гр. Ловеч. Кампанията продължава в градовете Луковит и Ябланица.

Във връзка с провеждане на кампания за злоупотреба с алкохол през м. февруари и отбелязване на тематичен ден 14 февруари – Ден на Влюбените и II –ри етап на НАЦИОНАЛНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ експерти от Дирекция „Общественото здраве“ през седмицата проведоха здравно-образователни и профилактични мероприятия насочени към млади хора учащи от основи, средни училища и професионални гимназии на територията на област Ловеч.

Проведоха се  Часове по здраве с тематична насоченост в СУ „Тодор Кирков“, СУ „Кл. Охридски“, Професионална гимназия по механо електротехника, ОУ „Васил Левски“ гр. Ловеч и СУ „Васил Левски“ гр. Троян. В мероприятията участваха представители на  Ученически съвет и ученици горен курс. Участвали в мероприятията около 100 деца.

Излъчи се мултимедийна презентация „Рисково сексуално поведение, как да се предпазим от ХИВ/СПИН“ и „14 февруари – Свети Валентин, любов, приятелство и превенция на без рисково сексуално поведение“, като въвеждаща част от процеса на обучение.

Групова работа с изготвяне на здравни-информационни табла с предоставени материали от РЗИ, включваща в себе си по-голяма активност от страна на учениците, разширяване на кръгозора на знанията, уменията и компетентностите им. Даде се възможност представената теория да бъде практически приложена от участниците.

Изготвени бяха здравно-информационни табла  с мото на кампанията  – „Отговорността е здраве“ с насоченост към ХИВ/СПИН и СПИ и „Отговорността е секси“, „Всички говорят за любов“ с насоченост 14 февруари, които бяха поставени на видни места в съответните училища за информиране на учениците по темата. Чрез здравно образование се фокусира вниманието на младите хора към ХИВ/СПИН, сексуално предаваните инфекции и безопасния секс, което е и основна идея на кампанията.