Павлин Иванов

На 5.11.2020 г. изпратих 5 въпроса до РЗИ Ловеч в контекста на общественият интерес за достоверна информираност. Днес 12.11.2020 г., с разбиране за огромната им натовареност, получих отговори. Представям на вашето внимание въпросите, контекста, в който са зададени и отговорните на здравната институция.

Въпрос: Каква е причината да не се обявят потвърдените случаи в Полиция, Съд, Прокуратура?

Контекст: Масово, хората с потвърден положителен тест за Covid-19 не дават контактните си лица. Съображенията са важни, но не това е темата. Когато дори колегите не знаят, че са работили със заразен техен колега, дори в една стая, няма как да предприемат каквито и да било мерки опазването на собственото си и това на семействата им здраве.

Слуховете пораждат единствено притеснения и паника, а това не помага на никога днес.

Отговор РЗИ Ловеч: Не се обявява месторабота и професия на всеки положителен случай. Министерство на здравеопазването обявява общия брой заразени лица, възрастови групи и заразени медицински лица. РЗИ в страната се придържат към този модел на съобщаване на случаите. Съобщават се и възникнали огнища. За огнищно разпространение на дадена инфекция се приема повече от 3 случая в рамките на инкубационния период, който е различен за всяко инфекциозно заболяване. За коронавирусната инфекция се приема инкубационен период средно 7-10 дни. Няма данни за огнищно разпространение на COVID-19 в съдебната система, случаите са единични и по различно време; Няма данни за огнищно разпространение на коронавирусна инфекция в системата на МВР – случаите са единични, в различни РУ, без епидемична връзка между тях. Възникналите в предходните месеци огнища в РУ Луковит и РУ Троян отдавна са овладяни.

Въпрос: Защо не са правени тестове на контактни лица на заразени. Отново за Полиция, Съд, Прокуратура?

Контекст: Дори и към днешна дата, в различни държавни институции нито са тествани, нито задължително карантирани категорично контактни, на база критериите на здравните власти, заразени с вируса хора. За съжаление, от множеството сигнали, само 1 човек ми е разрешил да използвам името му, ако се наложи, за което му благодаря. Понякога само и единствено благодарение на чувството за отговорност, хората се самокарантинират. Но дали всички са така?

Отговор РЗИ Ловеч: Контактните лица се определят след епидемиологично проучване на заразено лице и оценка на риска за всеки отделен случай. Дефиницията за близък контакт е регламентирана в Приложение № 1 към т.2 от Заповед № РД-01-637/06.11.2020г. на Министъра на здравеопазването и РЗИ Ловеч провежда епидемиологичното проучване спазвайки изискванията на заповедта. Карантинират се контактни лица в семейството и лица, отговарящи на дефиницията за близък контакт. Ако заразеното лице не съобщава за такива контактни по месторабота при анкетирането му или съответният работодател не уведоми РЗИ за наличие на рискова среда по месторабота, се приема, че такива няма.

Въпрос: Защо не са предприети абсолютно никакви мерки по затваряне и дезинфекция в Полиция, Съд, Прокуратура? С това по категоричен начин се нарушават протоколите, които кристално ясно са написани, което без съмнение знаете, защото вие би трябвало да контрол по тях.

Контекст: Писаните правила не важат за всички. Това разрушава доверието в здравните власти. Следователно, няма как нито мерките, нито препоръките да бъдат спазвани от гражданите, след като тези, които трябва да осъществяват контрол, не спазват правилата.

Пример: Кметът Маринова и Директорът на ОД на МВР бяха санкционирани от РЗИ по мой сигнал Те са обжалвали и актовете, естествено са паднали. Лидери за пример?

Отговор РЗИ Ловеч: Задължение на всеки работодател е да осигури противоепидемичен режим на работа в условията на пандемия и да осъществява вътрешен контрол за спазването му. Относно предприетите мерки в Окръжен съд и Окръжна прокуратура, може да зададете въпросите си към ръководителите на тези институции;

В редица случаи ръководителите на организации/предприятия предприемат периодично PCR изследване на служители/работници с акредитирана лаборатория и за своя сметка в рамките на вътрешните си планове за контрол на инфекцията; Този подход може да приложи всеки работодател, в т.ч. и в съдебната система;

Съгласно указания на МЗ тестове на контактни лица се правят най-рано 4-5 дни след контакт със заразено лице и то само, когато са налице оплаквания. С особен приоритет са Домове за стари хора и за лица с увреждания, социални услуги, предоставящи резидентна грижа, лечебни заведения, детски и учебни заведения, полиция, което РЗИ Ловеч стриктно спазва;

Въпрос: На какво се дължи огромната разлика в официалната и публична информацията на Здравната каса – заети с ковид легла в областта към 3.11 са 8! Вие давате 51?

Контекст: Когато официалната информация на Здравната каса се различава с информацията на РЗИ Ловеч, за един и съш период от време, доверието в двете институции се разрушава. Това не помага на никого!

Отговор РЗИ Ловеч: Относно разликата в обявяването на заетите ковид-легла на МЗ и НЗОК, седва да се отбележи, че РЗИ отчита ежедневно заети/свободни ковид-легла по образец на МЗ и по данни на всички лечебни заведения, с определени легла за лечение на COVID-19, независимо дали са здравноосигурени или не, както и заети легла от пациенти с клинично доказана коронавирусна инфекция, изчакващи PCR резултат. Данните отразяват реално заетите легла ежедневно, възможностите за хоспитализация и координацията между РЗИ, ЛЗ и ЦСМП. По този начин се следят заетите легла и в Националния координационен център;

Въпрос: Ако няма да ви затрудни, в информацията посочвайте броя направени тестове

Контекст: Без тази информация, на практика няма как да се анализира.

Отговор РЗИ: Относно броя на направените тестове по видове, информация предоставяме ежеседмично с информационния бюлетин за осъществения епидемиологичен надзор и здравен контрол на обекти с обществено предназначение.

В допълнение, следва да се отбележи, че контролът за спазване на противопидемичните мерки и заповедите на Министъра на здравеопазването е регламентиран в чл.209а от Закон за здравето и РЗИ, общините и органите на МВР имат еднакви права и задължения. Освен това, във всяка заповед на Министъра на здравеопазването, с която се въвеждат противоепидемични мерки, изрично са разписани задълженията на съответните министерства и ведомства – БАБХ, Инспекция по труда и т.н. в рамките на техните правомощия и в обектите, които контролират за засилен контрол на мерките.

РЗИ – ЛОВЕЧ