Регистрираната 14 дневна заболяемост от COVID-19 в област Ловеч към 22.01.2021г. е 59,6 на 100 хиляди население, при 114,2 на 100 хил. население за предходната седмица. Това съобщават от РЗИ Ловеч.

В периода  15.01.-21.01.2021 година включително общо диагностицираните случаи са 38, срещу 35 за предходната седмица. От тях 15 са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ, 23 са в изолация и лечение при домашни условия.

Извършени са 38 епидемиологични проучвания и са издадени и връчени общо 79 бр. предписания за задължителна домашна изолация на положителни лица и за изолация след дехоспитализация, за изолация и лечение в лечебно заведение и за поставяне под карантина на лица, контактни на положителен за COVID-19.

За отчетния период извършените изследвания за COVID-19 на лица от област Ловеч са 189, при които са доказани общо 84 положителни резултата по методиките PCR,  бързи тестове за антигени и антитела и имуноензимни тестове за антитела.

За периода 18.01.2021г. – 22.01.2021г. инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 31 насочени проверки на обекти с обществено предназначение във връзка със спазване заповедите на Министъра на здравеопазването в следните населени места: гр.Ловеч, кв. Вароша, гр.Троян, с. Орешак, с. Бежаново, с. Ъглен, с. Дерманци, с. Румянцево, с. Торос.

Проверени са 2 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти,  6 училища, 1 ученическо общежитие, 8 детски градини, 3 хотела, 9 фризьорски и козметични салона, 1 солариум и 1 автомобил за превоз на тленни останки. В обектите се спазват противоепидемичните мерки, разпоредени със заповеди на Министъра на здравеопазването.

В проверените училища  и детски градини се спазват задължителните мерки за ограничаване на рисковете от разпространение на вируса дадени в Насоките за работа на системата на училищното образование и детските градини през учебната 20202/2021година в условията на  COVID-19 и тези дадени със Заповеди на Министъра на здравеопазването. Носят се защитни маски или шлемове за лице в общите части на учебните сгради от всички ученици и учители. Поставен е дезинфектант за ръце с разрешение на МЗ на входа на училищата, в учителските стаи и в коридорите. В санитарните възли на проверените училища е осигурена топла и студена течаща вода, течен сапун, тоалетна хартия и хартиени салфетки за подсушаване на ръцете. Спазва се двукратния режим на почистване и дезинфекция на всички критични точки. Осигурени са достатъчно количества биоцидни препарати, разрешени от МЗ.