muzeivlevski302141Регионалният исторически музей в Ловеч ще бъде удостоен с почетния знак на общината. Отличието се присъжда със заповед на кмета за изключителния принос в проучването и популяризирането на българската историческа наука и във връзка със 120-годишнината от създаването на Музея и 60-годишнината на експозиционния му обект – музей „Васил Левски“.

Почетният знак ще бъде връчен на тържествената церемония на 19 февруари, когато ще бъде отбелязана 60-годишнината на музея „Васил Левски“.

Музеят „Васил Левски“ притежава най-голямата колекция от лични вещи на Апостола в страната. От началото на неговото съществуване до днес е регистрирал стотици хиляди посещения. Другият експозиционен обект на Регионалния исторически музей, свързан с Васил Левски, е Къкринското ханче, паметник на културата от национално значение. Миналата година Регионалният исторически музей в Ловеч бе обявен за Музей на годината от Българския туристически съюз, който изтъкна и приноса на музея „Васил Левски“ и Къкринското ханче в развитието на националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.

Почетният знак се връчва на Музея на основание Закона за местната администрация и местното самоуправление и Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на община Ловеч.