bibl1105123Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” обявява краеведски конкурс „Портрети на изчезващия Ловеч”, включващ историческо и съвременно проучване на специфични ловешки пространства. Предмет на изследването са: Моите любими улици – история и традиции, романтика и съвременност; Социалният живот на панелните комплекси – кв. „Здравец”, „Младост”, „Червен бряг”; Парковете като форма на градски живот – Стратеш, Баш бунар, Градската градина.

Сигурно всеки, който върви по ловешките улици, поне веднъж си е задавал въпроса защо конкретна сграда или улица е в такова състояние. Целта на библиотеката е да привлече вниманието на обществото, на институциите, за да се намери спешно решение в полза на старините.

Идеята е да се запази наследството на Ловеч, тъй като това богатство постепенно изчезва от картата на града. В проучването могат да бъдат включени истории за сгради на обитатели, собственици и съседи, истории за фабрики и заводи в Индустриалния квартал, репортажни снимки, коментари.

В конкурса могат да участват всички желаещи, без оглед на възрастово ограничение. Срокът за предаване на писмените разработки е 29 април 2016г. Победителите ще бъдат обявени в навечерието на Празника на Ловеч – 11 май.