Регионален форум „Психичното здраве през призмата на човешките права” ще се проведе в Ловеч  на 11 и 12 март 2019 година в зала 109 на дом „Преслав“, съобщи Даниела Събева по време на пресконференция в Община Ловеч.

Организатори са фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София” с изпълнителен директор Валентина Христакева, Българският център за нестопанско право и Община Ловеч.

На форума са поканени да участват специалисти, които работят за психичното здраве на хора, ползващи социални услуги. Те понякога са изложени на нечовешки и унизителни условия на живот, вредни практики за лечение, насилие, небрежност и злоупотреби. Много от тях също са систематично задържани и лекувани без информирано съгласие.

Услугите пък понякога не отговарят на нуждите на хората с психичноздравни трудности, нито им помагат да живеят независимия живот, който те желаят да водят в общността.

ГИП-София е организация, която от години работи за развитие на системите за подкрепа на хората с психичноздравни трудности в посока гарантиране на правата им.  Това може да се случи през многостранен диалог и обща визия в прилагане на добри практики през човешки права.

На форума са поканени да участват представители на Световната здравна организация, Министерство на здравеопазването, доставчици на социални и здравни услуги от Ловеч, съдии, адвокати, неправителствени организации и други заинтересовани лица.

За да потвърдите участие, моля, попълнете регистрационната форма:

https://goo.gl/forms/AwGr7VZPBzS2wrcw2

За повече информация и въпроси, свързани със събитието: Даниела Събева +359 879066571,

e-mail:

ddimova_sabeva@abv.bg