В културния календар РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ЛОВЕЧ за 2020 г. са включени букет от разнообразни събития, най-вече свързани с отбелязване на 125-годишнината на институцията. Това съобщи по време на на пресконференция на кмета на Община Ловеч Елена Георгиева, главен уредник в музея.

  • Работи се по новата изложба „Музеят ви кани на…”, която ще бъде представена през февруари в зала „Покрит мост”. Целта е да се припомнят разнообразните временни изложби на музея през годините и да се популяризира работата на музейните специалисти при подготовката на всяка една експозиция.
  • Почти е приключила работата по изложбата „Съратници и сподвижници на Левски в Ловеч”. Тя също е предвидена за февруари и е посветена на 180-годишнината от рождението на Христо Иванов –

    Големия, Димитър Пъшков и Мария Сиркова, 175-годишнината от рождението на Марин Поплуканов и 170-годишнината ог рождението на Цвятко Хаджипавлов. Изложбата включва портрети и биографични данни на 15 ловешки съратници на Левски и ще бъде разпечан по един брой за всички училища в Ловеч.

  • Отново през февруари музеят ще участва в изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН „Българска археология 2019. Резултати и открития.”
  • По покана на колегите от Исторически музей – Генерал Тошево през февруари ще им гостува мобилната ни изложба „Васил Левски”.
  • През март ще отбележим Международния ден на водата с изложбата „22 март – Международен ден на водата” на Националния музей „Земята и хората”. Предвиждат се и прожекции на три документални филма, свързани с темата.
  • За месец май е предвидена изложбата „Екзарх Йосиф I – митрополит ловешки и екзарх български”. Събитието е съвместно с колегите от Държавен архив – Ловеч и е посветено на 180-годишнината от рождението на екзарх Йосиф І.
  • През юни ще бъде представено ново издание на музея – нумизматичен каталог, а заедно с него – и изложбата „Археологически разкопки 2019 г.”
  • Изложбата „Пътен участък и алея Баш бунар”, която ще бъде експонирана в началото на юли,  е посветена на 150-годишнината от рождението на инж. Никола Василев и 120-годишнината от откриването на пътен участък Пресечената скала.
  • Традиционно музеят за пореден път ще участва в Европейската нощ на музеите през май и в Дните на европейското наследство с „Варошлийски вечери 2020” през септември.