Равнището на регистрирана безработица в областта през ноември е 9.8%[1]. Това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г.  Отчита се спад от 0.5 процентни пункта в сравнение с предходния месец октомври и ръст с 0.3 процентни пункта спрямо година по-рано. С 3.1 процентни пункта е над равнището на безработица за страната, което е 6.7%. Това съобщават от ДРСЗ-Ловеч.

  • Най-ниска е безработицата през ноември в община Троян – 5.9% и Община Ловеч – 6.0%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин и Ябланица – 24.5%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Априлци – 6.5%, в Тетевен – 15.2%, в Луковит – 17.3%  и в Летница – 19.0%.

В края на месец ноември регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са 5 472, като спрямо октомври намалението е от 274 лица или спадът е с 4.8%. На годишна база увеличението е с 148 лица или 2.8%.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 584 безработни лица. Освен тях, други 7 души от групите на търсещите работа – заети, учащи, и пенсионери, също са се регистрирали в бюрата по труда от областта.

 

През ноември броят на започналите работа безработни лица достигна 463, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 7.9%. През изминалия месец 6 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

От започналите работа 90.0% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 32.4% от всички започнали работа, търговията – с 9.9%, строителство – 4.5%, административни и спомагателни дейности – 3.9%, хуманно здравеопазване – 3.7%, хотелиерство – 3.7% и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 46 безработни лица от рисковите групи – 10 по програми и мерки за заетост и 36 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Схемата „Заетост за теб”, която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост до момента на 199 лица от Ловешка област.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като трети дизайн на 60/40 или ПМС 278/2020 г. и 80/20 или „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, осигуриха запазването на заетостта на повече от 4 297 заети лица от май до края на ноември.

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, през месеца, при спазване на всички противоепидемични мерки, са включени нови 11 безработни лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 259, като 84.9% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (60.2%), административни и спомагателни дейности (12.4%), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (9.7%), образование (6.2%), държавно управление (3.9%), аграрен сектор (1.9%) и др.

Най-търсените професии през този месец са: монтажници, работници в добивната и преработващата промишленост, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, работници по производство на храни, облекло и дървени изделия,  металурзи, машиностроители, сродни на тях и занаятчии, персонал, полагащ грижи за хората, работници по събиране на отпадъци, административен персонал, водещ счетоводни и други документи, продавачи, преподаватели, чистачи и др.