Пътуващият фестивал “Квартална сцена” вече седем години среща публиката извън столицата с разнообразни форми на независимото сценично изкуство. Сред посетените градове през изминалата година бяха Видин, Белоградчик и Варна. Постепенно тази инициатива на Фондация “Арт офис” се превърна в едно от най-разпознаваемите и очаквани от зрителите събития.

Тази година “Квартална сцена” пристига и в Ловеч. Фестивалът ще зарадва публиката с програма, подходяща за широк спектър аудитории – детска, младежка и семейна. В рамките на три последователни дни зрителите ще могат да се включат в интерактивни игри, творчески ателиета и да присъстват на театрални представления на открито.

“Квартална сцена в Ловеч” е проект на Фондация “Арт Oфис” в партньорство с Община Ловеч, Фондация “Стефан Нойков”, Сдружение “Мисия. Иновации.Гражданство – МИГ”, Център за работа с доброволци към Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев” и се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” и Министерство на културата.

ПРОГРАМА

 15.07 – 20:30 ч. : вечерно представление на Ловешка средновековна крепост

“Мегале теа” (Пътуващ театър “Скрин”)

 Режисьор – Анджей Сойка

Сценарий – Даниана Коева

Хореограф – Йоана Йорданова-Сойка

В ролите на различните проявления на Мегале теа: Бендида – Даниела Маринова, Котито – Даниана Коева, Брауро – Зоя Шопова, Зеринтия – Златина Стойчева, Мизи – Лариса Койнова

 “Мегале теа” е първото заглавие от поредицата “Мѫдръiи огн̑ь” (“Мъдрият огън”) на Пътуващ театър “Скрин”. Това ще бъдат спектакли изградени на принципа Site-specific art и базирани на тракийската митология от Граовския регион.

Спектакълът “Магале теа” е посветен на Великата богиня-майка на траките – Магале теа. Анонимна, с много лица, върховна сътворителка и пазителка на домашното огнище – тя внася смисъл в живота на хората, насочва ги по пътя и им носи надежда.

16.07 : детска програма в Културно-образователен център и музейна сбирка“Д-Р ВАСИЛ РАДОСЛАВОВ”

10:30 ч. – Голямото жабешко пътешествие (Пътуващ театър “Скрин”)

Детски спектакъл

 “Голямото жабешко пътешествие” е семейно представление посветено на уникалният природен феномен блатото “Мухалница”. В края на представлението младостта и старостта се срещат, за да постигнат едно ново ниво на разбирателство. Изключително в това представление е, че почти всичко в него е изработено от остатъчни и отпадъчни материали.

 11:30 ч. – “Аз в пространството” (Пътуващ театър “Скрин”)

Ателие с насоченост към физиката и въображението на децата

 „Аз в пространството“ представлява набор от интерактивни игри и упражнения за деца. В рамките на 60 минути деца от различни възрасти имат възможността по забавен и иновативен начин да се запознаят с предизвикателствата, които среща един актьор разполагайки единствено със себе си на сцената. Координация, ориентация в пространството, въображение, ритмичност, бърза реакция в кризисна ситуация и много други ще навлязат в света на малкия човек, за да го предизвикат да стане голям!

19:30ч. Вечерен спектакъл на площада  – градска градина пред Ловчанско читалище “Наука -1870”

„Миг вечност“ от цикъла „Седемте – парадокси“ (Пътуващ театър „Скрин“)

Спектакъл на кокили

 Спектакълът „Миг вечност“ е спектакъл на Пътуващ театър „Скрин“, в който се говори за битките, които малкият човек води всеки ден, за пътищата, по които поема и резултатите от неговите избори. В рамките на 20 мин. публиката ще има възможност да се наслади на различните проявления на „малкия“ и „голям“ човек, връзките, които възникват между тях, връзките, които биват прекъсвани, и да се замисли кои са истински важните неща в живота.

Режисура и хореография: Пътуващ театър „Скрин“

Костюми: Калина Йорданова

В ролите: Анджей Сойка, Даниела Маринова, Даниана Коева, Здравка

Маринова, Зоя Иванова, Златина Стойчева, Кристиян Янчов, Лариса Койнова.

Спектакълът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

17.07 : детска програма в Културно-образователен център и музейна сбирка  “Д-Р ВАСИЛ РАДОСЛАВОВ”

 

10:30 ч. – „Каквото направи дядо, все е хубаво“ (“Малка театрална компания”)

Куклена комедия за цялото семейство

Жизнерадостен спектакъл за най-важното в живота – любовта – по едноименната приказка на Х. К. Андерсен. „Каквото направи дядо, все е хубаво“ се

посреща топло от всяка публика. И малки, и големи следят приключенията на дядото със затаен дъх и си отдъхват усмихнато на финала, когато естествено печели любовта. В спектакъла са включени различни системи кукли – естрадни, мимиращи, импровизирани – което го превръща в пъстър, магичен празник за всички зрители.

 

11:30 ч. „Куклена ферма“ (“Малка театрална компания”)

Бързи, лесни, вкусни… кукли. Творческо ателие

Ателие за изработка на театрални кукли от плодове, зеленчуци и други природни материали. Насочваме вниманието на децата към здравословното хранене, насърчаваме ги да мислят за опазване на природата и по-малко замърсяване. Материалите, използвани за куклите, могат да бъдат изядени и/или компостирани след играта. С много смях, и насърчавайки творческите им идеи, убеждаваме хлапетата, че бързо, лесно и забавно могат сами да изработят кукли, с които да играят. Даваме алтернатива на насажданото от медиите консуматорско поведение при подрастващите.