Поредният  XХIII републикански преглед по планинско спасяване се проведе от 27 до 29 септември в местността Ксилифор над гр. Велико Търново. В отлично организираната проява от страна на местните колеги и домакини, Община В. Търново, Регионален исторически музей В. Търново, Туристическо дружество “Трапезица  1902”, спонсори и не на последно място Дирекция ПСС при БЧК си дадоха среща общо 26 отбора от отрядите на ПСС в страната.

При чудесни метеорологични условия за такова събитие, което е рядкост при нашите истински спасителни акции в планините, при вълнението и настроението, което цареше сред организатори и участници, от атмосферата на старият Търновград Царев надпреварата стартира в 8 часа на съботният ден в близост до х-л “Момина крепост” в местността Ксилифор.

Целта на тези периодично провеждани технически прегледи /летни и зимни/ е да се покаже готовността чрез физическата, техническата и медицинската подготовка, може би на най-добрите членове от съответните отряди. Преминаването на пресеченият терен по определено трасе с използването на GPS и карта придадоха на етапа момента на придвижването на спасителите до пострадалият, който е подал сигнал за помощ и чрез координатите си той да бъде локализиран и достигнат навреме. Допълнителният в прегледа етап от спортното ориентиране в крепостта Царевец предаде момента от финото локализиране на сигнала, а спускането чрез алпийските въжета по крепостните стени внесоха, макар и за кратко елемента на алпийската техника, която всеки би трябвало да владее до съвършенство при подобни действия.

Отново скоростно придвижване и преодоляване на комбиниран парапет с алпийска техника в скалният масив и следвайки наредбата на прегледа предстоеше и най-техничният и екстремен момент, а именно изграждането на установка, оказване помощ на пострадал алпинист на скала чрез прихващане и полседващият му транспорт надолу, а като завършек на цялата задача остана и етапа с оказването на долекарска помощ на пострадалият по медицински казус с много неизвестни за самите спасители. Така звучи общо взето и в действителност едно такова наше оперативно мероприятие, но в прегледа беше вложена и идеята за проверка на теоретичните знания на отборите по техническа и медицинска подготовка чрез решаването на тестове по време на самото придвижване.

Пред обществеността и гостите на парк Ксилифор, Царевец и старата ни столица в топлото септемврийско време и напрежението между надпреварващите се колеги, освежителният коктейл и многото бира на корем осигурени от домакини и спонсори, крайните резултати незакъсняха и някъде малко след 7 часа вечерта всеки отбор с трепет зае своето място на импровизираната на открито сцена – Библиотеката. На 26 място поради травма на един от колегите се класира отбора на Тетевен. На  10 място място се класира отбора на Троян 1, а на 6 място се класира отбора на Троян 2.

На представителното 5 място се класира младият, но много надежден отбор на Ловеч 2 с участници Георги Христов – капитан, Петя Николова, Пламен Симеонов и Цветомир Цолов – стажант пл. спасител.

 

Уникално представяне чрез своето класиране в този преглед направи отбора на Ловеч 1. Той зае призовотото първо място с убедителното си представяне с 15 т. преднина пред отбора на София 1 – 2-ро място и този на Велико Търново – 3-то място. Нашият отбор с капитан Любомир Терзиев и участници Кънчо Кабадийски, Мирослав Жилевски и Светослав Стоев ни изведоха за първи път в историята на отряда до най-върховото постижение в този род надпревари организирани от ПСС в последните петдесет години. Радостта беше голяма, но заслужена. Гордост от постигнатото и благодарност за отдадеността!