Камелия Цветомирова Цолова от 6-в клас е класирана на първо място в Националния конкурс по гражданско образование ,,Хората – еднакви и различни‘‘, проведен в София.
Креативното есе ,,Добрата постъпка грее върху детските лица‘‘ и акростихът ,,Африкански приятели‘‘ впечатлиха компетентното жури.
Конкурсът е организиран от Националния дворец на децата и е част от Националния календар за изяви по интереси на МОН за учебната 2020/ 2021г.
Конкурсът има следните цели:
Да активизира интереса на учениците към правната проблематика и да ги стимулира към усвояването на знания, умения и компетентности, необходими за ролята им на граждани в съвременното общество;
Да стимулира формирането на нагласи за толерантност и сътрудничество с другите на основата на взаимното зачитане на правата и свободите;
Да съдейства за развитието на подрастващите в дух на уважение към човешкото достойнство и ценност, равноправието и свободата.
Камелия членува в Клуба на талантливите деца с ръководител Полина Георгиева.
Младите хора в Клуба са убедени, че расовите белези са външни и несъществени. Те не определят умствените възможности на човека, способността му да прави открития, да твори, да създава произведения на науката, изкуството и културата. Една от темите, която вълнува екипа е живота на децата в Африка. Прочетените книги и събраната информация обогатяват, но и натъжават. Чрез креативна ролева игра децата от Клуба се пренесоха в далечната Африка. Съпреживяното провокира талантливата Камелия да сподели в своето есе:
,,Аз и моите съученици познаваме Конвенцията за правата на детето, приета от ООН през 1989 г. Според чл.24 на тази Конвенция всяко дете ,,има право на чиста вода и добра храна, на чиста околна среда, както и на здравно образование…’’
Всички ние сме деца на света, но с различен начин на живот, с различни мечти. Ако ние, българските деца, мечтаем за хубав телефон и любима дестинация, то тъмнокожите ни приятели мечтаят да имат чиста вода, храна, обувки, здрави дрехи и легло….
Трогнати от съдбата на нашите връстници в Африка се запитахме можем ли да им помогнем? И отговорът не закъсня – Да, можем!
С желание и ентусиазъм организирахме дарителска кампания в помощ на африканските деца.
Това добро дело премина под надслов ,,Дари монета – сбъдни мечта.’’ Всички деца от училището се включиха според възможностите си. Родителите също ни подкрепиха.
Решихме със събраните средства да зарадваме тъмнокожите деца с красиви ранички и всички принадлежности, които слагаме в тях, преди да тръгнем на училище.
А усмивката, която ще изгрее върху детските им личица със сигурност ще е най-красивата усмивка, която сме виждали.
Благодарни сме на Министерство на външните работи за ангажираността и подкрепата. Благодарение на тях нашата пратка ще достигне до децата в Намибия.
С нетърпениe чакаме снимки от далечната държава. А на тях си представяме красиви тъмнокожи деца с пъстроцветни български ранички на гръб, усмихнати тръгват на училище. Това ще бъде най-щастливият ден за нас! Това ще бъдат най-искрените усмивки на света! Това ще бъде празник на доброто!”

Младите хора от Клуба на талантливите споделят мъдрите думи на УНИЦЕФ, според които глобални граждани са хората, които вярват в световната справедливост и правят така, че светът да стане по – сигурен за децата.

Полина Георгиева – ЗД по УД в ОУ ,,Христо Никифоров‘‘
и ръководител на Клуба на талантливите деца