Девет младежи от  град Троян  ще се включат в среща под мотото „Младите Заедно За По-Добро Бъдеще“ на Мрежа на балканските градове В40 в периода 23 – 28 август 2022 г. в град Истанбул. Припомняме, че Троян стана член на мрежата В40 на 28 юни, когато кметът на Троян Донка Михайлова и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу подписаха споразумение за присъединяване на града ни. Тогава г-н Имамоглу каза, че започваме нов процес на сътрудничество между балканските градове. Първата проява на този процес е среща на младите хора от мрежата.

Кандидатите преминаха подбор чрез изпращане на мотивационно писмо на английски език по задължителните критерии: да са студенти, да владеят  английски език на добро ниво и да финансират пътуването си до Истанбул.

Днес младежите се срещнаха с госпожа Михайлова – кмет на община Троян и представители на общинска администрация, които ги информираха за подробности относно участието им и организацията на международната среща. Основната цел в предстоящото събитие на високо ниво е младите хора от градовете членки в В40 да се запознаят, да обменят опит и да установят приятелски взаимоотношения. Това ще допринесе за затвърждаване на връзките между балканските градове. Програмата включва провеждането на 7 семинара в следните панели:

  • Околна среда и климат;
  • Култура и изкуство;
  • Наука и технологии;
  • Човешки права и равенство;
  • Градът и спортът;
  • Градът и архитектурата;
  • Себеусъвършенстване и кариерно планиране.

Участниците ще имат шанса да се срещнат лично с кмета на 15 -милионния Истанбул – г-н Екрем Имамоглу, с академици, бизнес и обществени лидери, експерти от обществения и частния сектор, както и много други изявени личности, които да ги вдъхновят да бъдат инициатори на положителните промени.

Вярваме, че участието в международното събитие ще мотивира младите хора да бъдат креативни и да пренесат натрупаните впечатления в полезни инициативи за родния град.