kmetqguar408142Павлин Иванов

Вчера, на брифинг при кмета Казанджиев, „Ловеч днес“ поиска градоначалника да оповести хронологията на събитията в ловешкия Зоопарк, от установяването на липсата на ягуара до неговата смърт. Ето какво заяви Казанджиев:

„Около 9.00 часа в неделя (3 август 2014 г.) получих обаждане от д-р Вацов, директор на ловешкият Зоопарк. След това ми се обади и шефа на РУП Ловеч г-н Съев. Веднага тръгнах към Зоопарка. Обадих се и на Павли Богдански, директорът на Регионално управление на горите – Ловеч, тъй като такива са били традициите досега, когато има такива събития с животни, особено когато става въпрос за хищници. Богдански се обади на ловното дружество в Ловеч, аз звъннах на Павлин Панов и мобилизирахме няколко представители на ловните дружинки.

На нашата покана се отзоваха представители на 5 ловни дружинки – Абланица, Горно Павликени, Сливек, Радювене, Умаревци и още една. Служители на МВР бяха там, а останалите също идваха.

Веднага се обадих да се освободи Зоопарка и да бъдат предупредени всички хора, които са там, хората по вилите, че е избягал ягуара, защото нямах информация тогава къде се намира Алонсо. Т.е., трябваше по най-бързият начин да бъдат предупредени хората.

Даже като се качвах нагоре имаше хора, които се връщаха и казваха „горе е затворено, връщайте се, има избягал ягуар.“

След като пристигнах на място, д-р Вацов ми докладва ситуацията. Сутринта при почистването служителя е допуснал грешка при технологията за обслужване на животните, при което, ягуара е избягал, но се намира в този район. Даже са го виждали няколко пъти около клетката на лъва.

Направихме анализ на ситуацията, директора на ОДМВР Георги Иванов пристигна и заедно направихме разстановката. Първото беше, в района около вилите, на подходите да наслагаме ловци и полицаи. Първо да охраняват да не излезе навън ягуара и второ да се охраняват хората.

Поставихме си задачите какво трябва да се прави.

На първо място, което беше най-лесният и приемлив вариант, това е чрез захранване да се опитаме да го върнем обратно. Само че, захранването става след обед към 15.30, когато се дава храна на всички животни. Мислихме, че животното осланяйки се на навика си, ще се прибере обратно.

Вторият вариант беше, при появяването му, да бъде отстрелян с упойващи стрелички. В Зоопарка имаме такава пушка, поради характера на работа и защото има такива животни, ако има подобен случай да бъдат приспани.

Повикахме веднага и нашите хора от кучкарника и само чакахме да се появи. Само че, с тази пушка трябва да се гърми, когато ягуара излезе на чисто място.

Обадихме се веднага, тъй като там има гъста растителност, да донесат термокамери, за да видим къде се намира ягуара. По думите на директора на Зоопарка, животното е там, но 100% гаранция няма!

Дойдоха от дружинката от Лесидрен с такава камера, но тя не показа, че със сигурност ягуара може да е там, поради което се наложи да изчакаме.

Обсъждахме варианта с ловджийски кучета, по някакъв начин да го изкараме от там. Риска обаче много голям. Ловците и двамата доктори изказаха своите съмнения, че ягуара може да бъде подплашен и тогава става вече много лошо.

Към 15.30 часа подхранихме всички животни и сложихме и храна за ягуара. Изчакахме повече от половин час, но той не се появи.

Тогава взехме решение, тъй като и полицаите тръгнаха за инструктаж за мача и имахме уговорка, след мача всички да бъдат мобилизирани за да бъде охраняван целия район.

Обадих се на гражданска защита да дойдат с големите прожектори да осветим местата, където е възможно той да излезе.

Една част от ловците тръгнаха да обикалят около Зоопарка за да видим има ли някъде компрометирани места по оградата. Между другото, чухме някъде в посока стадиона, че се разлаяха кучета и искахме да видим дали ягуара не е преминал по някакъв начин покрай нас.

И така. Точно в ъгъла горе, някъде на 200-300 метра от вилата на Пътното, оградата където е, той се появява и при опита да излезе ягуара навън, Денко го отстрелва.

Това е.

Никакъв шанс няма, дори и да е имало човек с упойващи стрели, според мен е било изключително рисково при тази ситуация да бъде отстрелван с упойващи стрели, тъй като упойката действа след минути.

Не е разговарял с нас Денко как да се реагира, защото не е имало време при тази ситуация. Но дори и да беше се обадил, аз щях да си дам разрешението.

Всички знаете, че този ягуар е с доста сантименти в моя живот, тъй като преди осем години беше осиновен от мен, но ..

В края на крайщата, когато коментираме, най-важното е да се запази живота и здравето на хората. Жалко, много жалко, младо животно, хубаво животно, ценно животно, но поради допуснати, за мен недопустими грешки от служителя в Зоопарка, се стигна до тук.“

 

Кмета уточни, че излязлата информация, че два пъти е стреляно с упойващи стрелички по ягуара не отговаря на истината, защото животното не е излизало на показ.

Друго важно уточнение, което кмета Казанджиев направи след въпрос на „Ловеч днес“, е че никой с очите си не е виждал животното през целият ден. Единствено, сутринта рано го е виждал д-р Вацов. Тъй като вероятно, според кмета, директора на Зоопарка е повикан най-напред го е виждал на два пъти, но да не ви излъжа, до клетката на лъва. Там видяхме следи, аз не разбирам, но според ловците, това е лапа на ягуар, каза Казанджиев.

Някои от служителите са казали, че ягуарът е влизал за малко вътре в клетката, но не са успели да го затворят, допълни кмета, като уточни, че това са само техни думи, на които не може да има 100% вяра.

Казанджиев е разпоредил цялостна проверка в организацията и работа в Зоопарка, защото е недопустимо, особено когато става въпрос за опасни животни, да се допускат такива грешки, защото самият служител е можел да пострада.

Категорично ще има санкции, за заяви кмета. Възложена е цялостна проверка и съгласно изискванията на закона, на Кодекса на труда има изисквания, които трябва да се спазят.

Трябва да си изясним изцяло картината за да не се допускат такива неща, каза Казанджиев. Знам, през годините е имало и други случаи, знаете, че излезе мечка и се наложи да я приспим.

 

Очаквайте 2-ра част от обясненията на кмета Казанджиев по случая „Алонсо“, въпросите, които му зададохме и какво отговори той.

59 коментара

  1. Airis, може би проблемът с Алонсо взе връх, защото той е показателен за начинът, по който се управлява общината, а и държавата.

  2. Дори да е вярно това, което го разправя кмета /много се съмнявам/ по коментарите се вижда какво доверие има към инстититуцията. Като приказката за лъжливото овчарче.
    Чакам да видя отговорите на другите въпроси – проблемът с Алонсо взе връх над всички тегоби налегнали над общината.

  3. Последно от пресцентъра на Община – Ловеч:
    “Ягуарът Алонсо не е убит. Той се е самоубил, след като е установил, че свободата не му понася. Измъкнал е пушката от ръцете на ловеца и си е теглил сам куршума. Кметът и ловецът не могат да преодолеят загубата му. И двамата са настанени за лечение в ловешката психиатрия. Засега без опасност за живота на околните.”

    1. А ОТ ИЩОЕ ПО-ГОЛЯМ НЕЩАСТНИК…..

  4. Убийци!!!!

  5. Мило ми е за тая сиротинка кмета! Без син останал човекът(па макар и ягуар), а вие викате по него. Искам да осиновя кмета! Клетката на Алонсо е свободна.

    1. Тъжно е! Случаят АЛОНСО е модел за държавата, в която мафията, безотговорността и престъпленията на червената мафия и мутрите от ГЕРБ, всеки ден се извършват и…. подминават. АЛОНСО е като Българския народ – жетва на червените бандити от всички наследници на БКП-ДС , особено тези от паследния бандитски Парламент !!!!

  6. Аз мисля, че кмета е спечелил европрограма / той , инак, много ги печели, нищо, че ние , ловчалии и хабер си нямаме от това/ с име “Сафари” и това беше пробно, ловно, приключение. Паралелно върви и друга програма за премахване на българските граждани, чрез всякакви позволени и непозволени средства от родните им места и от страната, като цяло. Накрая , ще останат цигани и бездомни кучета.

  7. Като чета обясненията правя следните изводи и ми идват следните въпросителни:

    1. Зоопарка в Ловеч е с огромна площ.
    2. Площта, освен, че е огромна, явно е и силно обрасла.(Интересно е как тогава се разхождат посетителите, желаещи да видят малкото останали животни там?!)
    3. Акцията по “изтребването” на Алонсо е планирана с хирургическа точност, като акция по ликвидиране на терорист, дори по-умело. Но все пак е подготвена и осъществена от “видни” специалисти по лова. Що не викнахте СОБТ?!
    4. Горкият Алонсо, някъде в раят на ягуарите, сигурно вече много съжалява, че си е играл на криеница, основно с ловците.
    5. До 15.30 часа май никой нищо съществено не е свършил.
    6. Имало специална пушка с упойващи стрели, ама май никой не е искал да я ползва.
    7. Термокамера – от дружинката в Лесидрен?!(дано това не го четат вождовете на някое аборигенско племе, че ще дойдат да ни завоюват само по препаски и с копия)
    8. Ловците свършват работата, като в приказка на Шарл Перо – няма “Гражданска защита”, няма “МВР”? Що не ги разпуснете тези структури и да останем като навремето – ловците да оправят всичко.(Имало е “Закон за изтребване на разбойниците” според, който всеки е можел да убие разбойник. Правели са го основно ловци. Днес разбойникът е ягуар.)
    9. И как така стана, че при толкова много(впрочем никъде няма точна бройка) хора изведнъж Денко се озовава сам очи в очи с опасния звяр и го “думва”?!
    10. Кмете, като си правихте “разстановката”(да не сте правили само предварителна разфасовка) с другите “генерали” за епичната битка с кръвожадния звяр как пък не уточнихте при какви случаи да се стреля? Явно няма никакъв предварителен план, разработен за подобни ситуации. Действано е “по усет”, хаотично, паникьосано, каквото, както и където дойде. Поне от написаното остава това впечатление. Всички участници в това абсурдно занимание сте нарушили поне 5 закона. Чакам с нетърпение Данчо Заверджиев да ви каже кой са те.
    11. Кмета, който е и ловец, не познава следите на ягуара. Това добре – той е кмет не е следотърсач. Ама другите пушкаджии – те пък откъде различават следите на ягуара. Да не би да имаме светила, ловували из дебрите на Амазония?!
    12. Идиотска ситуация. Идиотски решения. Идиоти!
    13. И за финал Недялко Йорданов(само заменете героите):

    Ала един ловец с перо
    от приказка на Шарл Перо
    изпълни свой служебен дълг,
    убивайки добрия вълк.

    О, смел ловец, поклон, поклон!
    О, пушко, и на теб поклон!
    Поклон на точния патрон!
    Поклон на строгия закон!

    Червена шапчице, здравей –
    недей да плачеш ти, недей!
    Къде си тръгнала, къде?
    Той щеше да те изяде.

  8. #Оставка

  9. Добре измислена версия, но все си мисля, че с истината щеше да е по-добре. Никой не вярва и една дума на кмета, та всичките им показания се раличават. Това, че си мълчим, не означава, че сме глупави -господин кмете.

    1. АБЕ ДАРЧЕ, АКО ТЕ БЕШЕ СРЕЩНАЛ НЕЙДЕ ИЗ СТРАТЕША, ЩЕШЕ ДА ТИ НАЯДЕ ДЕБЕЛОТО ДУПЕ БАРАБАР С ОЧИЛАТА, АМА МНОГО ЗНАЙШ

  10. Хора ли сте вие?Как с лека ръка ще убиеш беззащитно животно,вие за упойващи стрели чували ли се,телевизия поне не сте ли гледали! Кой е еколог на община Ловеч и разреши това? Срам!!!!

  11. Как пък толкова бързо са се отзовали ловците, да не са знаели предварително, че в неделя ще търсят ягуар?! Да не се окаже, че е за трофей на някой комунистически олигарх като джуджето от Микре?

  12. Вие наясно ли сте, че да гледаш диви животни в такива клетки е САДИЗЪМ!!! Да си угоди на егото кмета го “осиновил”, а че живее като каторжник пет пари не дава!

    Пияници и комунисти управляват не само зоопарка, а града.
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4229571 – ето го ловеца Денко, от километри личи, че е алкохолизиран лумпен.

    1. Съвсем вярно виждане на нещата,в случая за зоопарка.Комунистите са виновни.Така е.Този зоопарк беше създаден много,много преди така наречената”демокрация”,преди СДС,преди БСП,преди ДПС и преди ЦИРКА – Народно събрание.Създадоха го управленци от тогавашната БКП,т.е.”комунягите”,както ги наричат често и в този сайт и другаде.Не ги защитавам.Нямам такова намерение.И моят род е дал своето в”доброволната”колективизация.Но тогавашния зоопарк беше и по-добър като визия,и с повече разнообразни животни,включително видри,жирафи.Но,както казах ,създаден от комунистите.Ако не бяха го създали тогава,сега нямаше да има зоопарк,нямаше да има и проблем с отстреляния ягуар.Ако се върнем още назад и все в същия дух да търсим вината у другите,но не и в себе си,ще стигнем и до хан Аспарух.Та нали,ако той не беше създал онгъла,от който тръгна България,нямаше да има сега партии,парламент/ама само парла-парла-парла/,зоопарк,правителства…А според Кочовска до 2020 г.кармата ни е да преживеем още седем избора.Твърд народ сме-ще го направим.

    2. Комуняги, герберасти, ченгесари, в пастта на лъвовете да ви намерят.

  13. Мдаааа…. Разбираемо и ясно, като за хора, намиращи се много близко до долната граница на нормалното развитие

    П.П.: Ако Денко беше гръмнал кмета, щеше да предотврати доста повече злини за гражданите на града.

    1. Често не съм съгласна с теб, но сега си абсолютно прав!

  14. Ex ех г-н Казанджиев колко време го мисли за да излезите невини тези животни са почти изчезнали вместо да се развъждат вие ги онищожавате.Срам срам !

    1. Срамно,че не знаеш родния си език и граматика.След обращенията се поставя запетая,невинни се пише с 2 н,онищожавате се пише с Унищожавате.Да не говорим,че в общо трите независими изречения,изписани на един ред и последователно няма нито точка нито поне запетая,отделяща новата мисъл от предходната.

    2. А не видя ли случайно, че човекът, освен коментар, си е написал името и не се крие зад общия ник “Анонимен”?

    3. Дали да си пиша името или да пиша с ник “Анонимен”е мое право.”Debelaka”също не е собствено име или някакъв индивидуализиращ те белег,ТЪНКОСТЕБЛЕНИ приятелю.Но се питам ,полетял инерционно във вечната си правота,защо не видя умишлено допуснатата и от мен правописна грешка”обрАщенията”?Бъдете внимателни,хора.Увлечени в брътвежите в нета и фейса и в призивите за отстрел на кмета,пропускате важното в случая.А то не е и в граматиката.На друго място е.

    4. Знаеш ли, темата е прекалено своебразна, за да обръщаме внимание на правописните грешки, а да загърбваме написаното. Затова и уважавам мнението на всеки, застанал и с името си зад него, без значение дали е написано с правописни грешки или без тях.
      Колкото до ника debelaka – виждам, че не създава особени затруднения почти всеки да познае кой пише “скрит” зад него.

    5. “Простосмъртна” анонимно, не размахвай пръст и сега. Ваканция е все пак!
      Припомни си пунктуационните правила и дано си откриеш грешките от втория път 😉

  15. Каквито и локуми да разточва този природолюбител, осрали сте се всичките до ушите. По принцип.

Comments are closed.