Дори човекът, който стреля и рани жена на Бабаковец в новогодишната нощ … ами, просто не е нарушител на кметската заповед!

Павлин Иванов

Речникът на думите в българския език дава следната дефиниция на „пунта мара“:

„Нещо привидно, престорено, фалшиво; имитация; такъв човек. Всичко се оказа пунта мара, ама те хората си се връзват! Ти не го слушай кво ти приказва – тоя е малко пунта мара.“

Само преди 27 дни отбелязахме Нова година. Няколко дни преди празника, кмета Маринова със своя Заповед З-2125/29.12.2020 г. наложи забрана за употребата на пиротехнически изделия, взривни вещества, огнестрелни оръжия и други, за да не се нарушава спокойствието на гражданите или създават опасност за живота и здравето им. В Заповедта изрично е записано, че за нейното изпълнение отговорят Началникът на РУ Ловеч, Началник отдел „Контрол и сигурност“ към Община Ловеч, на кметове на кметства и кметски наместници на територията на община Ловеч.

Имаше и шумно интервю с кмета Маринова, в което тя е казала, че инициира законодателна промяна за забрана употребата на пиротехнически средства в населените места.

Фактите обаче говорят, че това е поредната „пунта мара“!

По Закона за достъп до обществена информация поисках от кмета Маринова 3 простички официални отговора:

  1. Колко и какви санкции са наложени от служители на Община Ловеч за нарушение на Заповед № 3-2125 / 29.12.2020 г. на кмета на община Ловеч от момента на издаването и до 14.01.2021 г.
  2. Колко сигнала за нарушения на заповедта са получени от длъжностните лица по т. 4 от Заповедта
  3. Кое длъжностно лице от страна на Община Ловеч отговаря за изпълнението на Заповедта

Днес, Община Ловеч в срок, върна информация по моето Заявление.

  1. Не са издавани наказателни постановления на нарушители за периода от издаването на Заповедта 29.12.2020 г. до 14.01.2021 г.
  2. Няма нито един подаден сигнал за нарушение на Заповедта!

Нула. Нито граждани, нито тези, които трябва да я изпълнят.

  1. На третият въпрос, кметът Маринова отговаря, че в т.4. на нейната заповед е описано кой точно отговаря за изпълнението, а именно „Началникът на РУ Ловеч, Началник отдел „Контрол и сигурност“ към Община Ловеч, на кметове на кметства и кметски наместници на територията на община Ловеч“

Според фактите, никой от длъжностните лица не е изпълнил кметската заповед или в Ловеч и населените места в общината не е имало нито едно нарушение.

Излиза, че дори човекът, който стрелял и ранил жена на Бабаковец в новогодишната нощ … ами, просто не е нарушител!

Това е и дефиницията на „пунта мара“! Нещо привидно, престорено, фалшиво; имитация; такъв човек!