Експертен съвет се проведе на 23 .12.2021 г. в Община Ловеч по повод приемането на документите за строеж на завода за електромобили Next.e.Go Bulgaria. Участваха представители на всички институции, които имат отношение към представения ПУП. На срещата бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, зам.-кметът Венцислав Христов, Ивайло Стоянов, изпълнителен директор на „Балкан“ АД, а разговорът се водеше от арх. Минчо Петков, главен архитект на общината. Събрали сме се, за да се запознаем с проекта и да споделим проблемите и заедно да ги решаваме, каза той.

Подробна презентация направи арх. Любомир Станиславов, председателят на “Аутомотив клъстер България” и един от двамата изпълнителни директори на компанията. Германската компания съществува от 2015 година и се развива много бързо, като догодина се очаква нейните акции да имат първично публично предлагане (IPO) в САЩ. Next.e.Go работят много близко до VW- специалистите. Електромобилите са изключително иновативни и на конкурентни цени. Те са с алуминиева конструкция с 50-годишна гаранция, мощни батерии и електромотор на Bosch с 20-годишна гаранция, който при повреда направо се сменя.

Площта до бившия завод „Балкан“ е 1360 дка. Върху тях освен завод ще има още фотоволтации, подстанция, автомивка, тестова писта, паркинг за новите автомобили, нови вътрешни пътища с четири ленти, четири входа. Реално около завода ще бъде новата индустриална зона „Балкан“. Тя ще е в топ-5 на новите индустриални зони в България.

Ако всичко с документите върви бързо, очаква се първата копка да стане през март 2022 г. Към Ловеч има интерес и от други производители на автомобили, съобщи арх. Любомир Станиславов.

„От този съвет излизаме с изискването да се съгласува ПУП-а след празниците, ориентираме се към приемаме след получаване на положителни становища, тъй като документацията трябва да е изрядна в юридическо отношение“, направи заключение арх. Минчо Петков.

Надявам се заповедта за одобряване на ПУП да бъде първият документ, който ще подпиша през новата година, каза на финала кметът Корнелия Маринова.