Проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет, ще гостува в Ловеч в Клуба на дейците на културата на 19 април, петък, от 17.00 часа с книгите си „След истината. Нова политическа поезия“ и „Освен терора. Моделиране на новия писател на НРБ. 1944–1956“.

Пламен Дойнов е професор по история и теория на литературата, творческо и академично писане в Нов български университет. Автор на книги с поезия, сред които „ Sofia Berlin, Gdańsk, 2018. [номинация за наградата „Европейски поет на свободата“, Полша, 2018]; Поезия. Събрано и избрано, София, 2019; Влюбване в диктатора, София, 2020 [награда „Христо Фотев“, 2022].

Автор на пиесите: Една добра жена в една лоша зима; Къщата на Иван [награда „Иван Радоев”, 2001]; Жана и Александър или Дон Жуан в старческия дом; Гласовете на другите [награда „Аскеер”, 2006].

Автор е на 17 тома в областта на литературната история и критика. Носител на наградата „Христо Г. Данов“ в категория Хуманитаристика [2012] и на наградата за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“ [2015]. Редактор в седмичника „Литературен вестник“ и на осем издателски поредици в областта на историята на литературата от епохата на Народна република България.

Книгата  „Освен терора. Моделиране на новия писател на НРБ. 1944–1956“  проследява събития и процеси, анализира модели и механизми, чрез които се появява, създава и дооформя социалният образ на новия писател в Народна република България между 1944 и 1956 г. Разказите за чистката в обществото и в Съюза на писателите в месеците след Девети, арестите и процесите на Народния съд срещу хора на словото, цялата система от репресии се надграждат от описания и анализи на фазите на приобщаването, (пре)възпитанието и преобразяването, в които кристализира образът на държавния писател – служител на тоталитарната република. Книга за многоликото присъствие на терора в българската литература, но и за фигури, сенки, думи и действия, мяркащи се зад кървавата му завеса в амалгама от репресии, страхове, привилегии, марксистко-ленинска просвета, писане по партийно-държавна поръчка, планово държавно книгоиздаване, цензурни забрани и позволения, официални почести и пр. Така новият писател на НРБ се откроява като образцов инструмент за литературно производство на социалистически реализъм. Едно битие в творческа несвобода, в страх, труд и радост. Освен терора.

Книгата „След истината. Нова политическа поезия“ съдържа стихосбирките „Балът на тираните“ (2016) и „Влюбване в диктатора“ (2020), основани на стихотворения, представени за първи път в авторските поетически четения „Нова политическа поезия“ (22 февруари 2016) и „Нова политическа поезия: Втора нощ“ (19 ноември 2018), състояли се на Камерната сцена „Миракъл“ на Театър „Българска армия“ в София.

Новата политическа поезия иска да споделя неща, които повечето хора обикновено премълчават, защото не могат или не желаят да кажат. Мнозина живеят в страх и срам от думите за собствения си живот насред политическото. Новата политическа поезия се стреми да говори пряко на гражданина, но не за да го съди и назидава, не да го зове за действия или да го мобилизира за съмнителни подвизи, не за да „казва истината“, а за да вдигне екзистенциалния залог на политическото, да представи политиката като зависима от избора на човека, който съществува в късите напрежения между „интимното същество“ и „общественото животно“.