В петък вечер в салона на Ловчанско читалище „Наука – 1870“ беше открита 49- та Национална олимпиада по биология и здравно образование (БЗО), организирана от Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Ловеч,под патронажа на кмета на Община Ловеч и домакинството  на  Профилирана природо-математическа гимназия –  Ловеч.

На откриването присъстваха областният управител на област Ловеч – Виктор Стойчев, кметът на Община Ловеч Страцимир Петков, д-р Алдин Начков – зам. – кмет на Община Ловеч, д-р Иваничка Буровска – началник на РУО – Ловеч, Проф. Албена Йорданова – председател на комисията, Венцеслав Георгиев – директор на ППМГ – Ловеч.

Пръв на сцената излезе Страцимир Петков – кмет на Община Ловеч, под чийто патронаж се провежда олимпиадата. Той приветства всички с добре дошли в люляковия Ловеч и им пожела достойно представяне  в надпреварата.

Областният управител на област Ловеч – Виктор Стойчев, поздрави учениците и техните преподаватели: „ Пожелавам на всички участници успех в олимпиадата. И нека не забравяме, че това все пак е  съревнование по знания и умения, съревнование в което не могат всички да са победители. Нека си припомним олимпийския принцип – важно е участието. Важно е, че вие сте днес тук. Желая ви приятно изкарване в красивия ни град – Ловеч”

Д-р Буровска – Началник на РУО Ловеч се обърна към присъстващите в залата с думите: „Биологията е една от най – перспективните науки за  бъдещето, защото  с нейното развитие  са свързани надеждите на хората  за решаването на глобалните проблеми , пред които е изправено човечеството.“

Целите на олимпиадата по биология и здравно образование са да се:

  • предостави възможност на учениците за интелектуална изява
  • мотивират учениците за поддържане на трайни знания
  • създадат условия за прилагане на изследователски методи в областта на  биологията и здравното образование
  • стимулира личностната изява на учениците чрез получаване на отличия за значими постижения на националната и международна олимпиада
  • мотивират учителите за работа с ученици с изявени способности

Националният кръг включва два етапа, които се провеждат в два последователни дни. Първият етап се състои в решаване на тест от теоретични задачи, а вторият – в решаване на практически задачи. Времетраенето на теоретичния етап е 4 астрономически часа, а на практическия – по 35 минути за всяка от включените области на биологично знание. До участие се допускат до  120 ученици от цялата страна, които са разделени в 3 състезателни групи : VII – VIII кл. ; IX – X кл. ; XI – XII кл.

На учениците, получили оценка отличен ( от 5.50 до 6.00 ) на Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование и завършващи средно образование през настоящата учебна година, МОН издава служебна бележка, която да послужи за приемането им  във висши училища( при решение на съответното висше училище).