na h.BenkovskiТекст и снимки: д-р Дарина Петрова 

В края на март ТД “Стратеш”, Ловеч проведе поредната си ЗЕЛЕНА НЕДЕЛЯ в едно от най-красивите места на нашия край – Деветашкото плато. Това е ежегоден, пети  по ред поход и всеки път Платото ни изненадва с нови красоти. Участие взеха 37 туристи от всички възрасти. Водач и блестящ разказвач бе добрия познавач на платото, председателят на ТД “Стратеш”  Светослав Генков.
Привидно ниската надморска височина и сравнително равният терен крият безброй тайнствени, магични и адреналинови кътчета. Първата ни цел бе връх Чуката – 555,7 м.н.в., най-високото място на Деветашко плато. Обгърнахме с поглед живописния му релеф. От там се отправихме към средновековната крепост „Градът” до село Крамолин, Болярския замък. Той е построен  на естествено укрепено място върху високи скали от три страни, и до днес са съхранени основите на няколко църкви, дворец, бойни кули и стени. От него се открива прекрасна гледка към язовир “Александър Стамболийски”.

v Devetashkata peshtera     След високите панорами ни очакваше гостоприемният двор на Билкарската къща в с.Горско Сливово, където бяхме поканени на дегустация на билков чай и мед. Хапнахме и вкусен домашен хляб с шарена сол, сладки печива. Взехме си от отлично приготвените и пакетирани местни природни продукти – билки, подправки, мед. Къщата е стопанисвана с вещина и любов от младите и любезни стопани и е отлично място за почивка с приятели.
Следваше пещера Гарваница – адреналиновата дестинация на Деветашкото плато, само на 1,5 км от с.Горско Сливово. Сред мирното, зелено поле внезапно се отваря чудовищната паст на най-голямата пропастна пещера у нас. Бързо подминаваме уютните кътчетата за отдих – беседки и барбекюта, опасващи ръба, и се спускаме по металната, безкрайна стълба към Долната земя. Всяко стъпало разкрива удивителна гледка, адреналинът се качва от провиждащата се между стъпалата пропаст.  Изкачили се отново на Белия свят попадаме в известната естествена, кактусова градина край пещерата. След топлата зима кактусите са се разпрострели по сипея, готови да цъфнат. Посетихме и Каньона, една от многото забележителности на Деветашко плато между селата Крушуна и Кърпачево, любимо място на скалните орли.
v Bilkarskata kyshta za gosti s.Gorsko Slivovo Походът ни традиционно завършва  с посещение на хилядолетната и внушителна Деветашката пещера, дала подслон на човека още в старокаменната ехопа – 70 000 години пр.н.е..

Разделяме се с древната, магична земя на Деветашкото плато за кратко, знаем, че пак ще се върнем да посетим обновената екопътека на Крушунските водопади.

По време на този поход, отбивайки се на историческото място Пази мост, където е станала срещата на Васил Левски с турските заптиета на 26 декември, 1972 г., вероятно довела до залавянето и гибелта на Апостола с изумление установихме, че наскоро е изсипан с камиони боклук от ремонт на автомобили – брони, филтри, туби, фарове. След граждански сигнал до кмета на Община Ловеч и координация с Горско стопанство, Ловеч на 7 април незаконното сметище бе ликвидирано от 50 младежи и девойки от 5 европейски страни: Италия, Испания, Литва, Румъния и България, дошли в нашия град на младежки обмен по проект на сдружение „Екомисия – 21 век”.

v proletnata gora    Следващата ни масова туристическа проява бе двудневен поход до х. Бенковски. Въпреки прогнозата за лошо време 32 туристи храбро се отправихме към Тетевенския Балкан в ранната утрин на 9 април. Пътеката покрай р.Заводна ни поведе нагоре, пресичана от безброй шумящи пролетни потоци. Цъфтяха теменуги и иглики, мъглата се вдигаше и слънцето огряваше пролетната гора. В прекрасно настроение достигнахме вековните буки и поехме по тревните поляни на билото, обсипани с килим от лилави минзухари. Достигнахме гостоприемната, стара хижа с познатия надпис от клонки”Добре дошли!”. Прекарахме чудесни часове до залез на поляната край огнището в разговори за случки в планината, легенди и истини. На смрачаване заваля дъжд и суграшица, но топлата хижа бе уютен подслон. Хижарите предлагаха горещи напитки и ястия и всеки носеше вкусни деликатеси. Валя цяла нощ и продължи и на утрото – топъл, тих, пролетен дъждец. Сложихме дъждобраните и поехме надолу. Птиците пееха, мъглите се разсейваха, цветовете бяха ярки – магията на планината. Както е известно: Няма лошо време, има лоша екипировка.

Пролетните ни прояви продължават с обещаната на ловчалии разходка: „По люляковите хълмове на Ловеч”. Каним всички на Зелена неделя, на 17 април, 2016. Сборен пункт:  9 ч. в Градската градина, пред театъра. Преходът ще продължи около 4 часа с почивка и кафе на Юзината.