Текст и снимки д-р Дарина Петрова, член на УС на ТД“Стратеш“ – Ловеч

От 1 до 5 април 2024 туристическо дружество „Стратеш“ – Ловеч проведе за втори път пролетен ученически лагер в курортен комплекс „Беклемето“, Стара планина с 21 участника. Радвахме се на чудесно, свежо  време във високата планина.
Всеки ден започваше с утринна гимнастика на открито пред базата ни в „Ловен дом – Беклемето“, топла закуска и уроци по английски в уютната, светла столова. Преподавателката Красимира Стоянова с много внимание, умение и любов събираше вниманието и желанието на малките да учат.

Веднага след това излизахме на открито чак до вечерта.

Ръководителят на Лагера, Светослав Генков, председател на ТД“Стратеш“ и Началник на Планинския спасителен отряд – Ловеч,  бе съставил богата програма:  През първия ден:  разходка в комплекс Беклемето, запознаване с историята, сградите и разположението на планинския курорт,  първите каменни сгради: на Пътната служба и Пощата, хотелите, почивните станции, участък от Римския път  Via Trayana.  На големите поляни децата играха на народна топка, фризби, мач. Разхождахме се из горите, говорихме си за видовете дървета и цветя. Събрахме си шишарки  за сухи икебани. Едно игриво, добронамерено куче, добре гледано в почивна станция, ни прави компания в разходките и игрите.

През  втория ден –  поход към хижа Чучул. Имаше крайпътни преспи – радостта от последния сняг:), спирахме край потоци.  Непринудено децата се запознаваха с указателните табели, маркировката и правилата за поведение в Национален природен парк, научаваха имената на околните върхове и местности. Край Пенчова чешма на голяма поляна с лилави минзухари имаше дълга почивка за игри, закуска, шоколад за всеки стигнал крайната точка на похода.

Вечеря, разбор с обратна връзка за случилото се през деня и тихи игри в столовата приключваха всеки цветен ден в лагера.

В третия ден се проведоха занимателни игри по отбори. Лагерниците сами избраха имената: „Рила“ и „Еделвайс“ и нарисуваха знамената им. В занятие по туристическо ориентиране с всеотдайния Милко Чакърски децата се научиха  да работят с компас,  обиколиха цялата територия на курортния комплекс Беклемето по стръмни горски склонове, тесни пътеки и широки поляни и намериха 11 – те точки по маршрута.

По своя инициатива  направиха импровизиран бивак от сухи клони край Хижата.До късно играха на открито на катерушките край базата с топка, събираха шишарки. Посетихме малкия параклис “Св. Йоан – предтеча”.

След вечеря преподавателката по английски г- жа Крамира Стоянова отвори една вълшебна кутия с материали по ръчен труд и децата сътвориха малки фигурки и сувенири от шишарки, клончета, шисти и цветни хартии.

В следващия ден – поход до билото на Стара планина по указателните табели. Първата ни цел бе Арката на Свободата – впечатляващ  монумент с гранитни скулптури на войници и жени с погачи хляб в ръце разказва героична история за битките за освобождение  на България в мразовития януари на 1878 г.

Насладихме се на панорамните гледки от там: на север към Предбалкана, на изток – към върховете на Стара планина, на юг – към Подбалканските полета, Средна гора, та чак до белите гриви на Рила и Пирин, на запад – към Вежен.

Продължихме по античния римски път Via Trayana към Вълчата крепост, Курт Хисар, – място на решителна битка между руските войски, ръководени от генерал Карцов и турската армия, в същия този леден януари, открила пътя за освобождението на Подбалканските полета.

По античния път стигнахме и до останките на римската кпайпътна станция Монтемно. Кратката беседа на водача бе прекъсната от изневиселица появила се вихрушка, която ни напомни силата на Планината. Облаците застрашително натежаха и бързо слязохме по стръмния склон към Маркова порта – пресечена скала от древния път. Надолу към Беклемето, по сипеи и писти се прибрахме в базата сухи, уморени, но щастливи от срещата ни с високата планина.

По идея на г-жа Красимира Стоянова лагерниците набраха горски пролетни цветя и си направиха малък, личен хербарий – спомен от лагера.

Пролетният лагер  завърши с  викторина за наученото в Планината, на която всички се представиха добре, а някои и отлично.

Началникът на лагера Слави Генков връчи грамоти за участие и туристически  несесери – подарък с логото на ТД”СТРАТЕШ”.

Последва дискотека с любима музика и танци по избор на лагерниците.

В последния ден на лагера посещение на  въжен парк “КАТЕРИЧКАТА” край С.Бели Осъм, с който традиционно завършват нашите старопланински лагери.

Учениците прекараха 5 прекрасни дни в Планината сред кристалния въздух, поляните, потоците и горите, придобиха туристически умения, укрепиха здравето си.
Пролетният лагер се проведе в извъндигитална среда. Децата ползваха телефоните си само за два часа вечер за връзка с родителите си. ТД“Стратеш“ е партньор в уникалната програма на Община Ловеч за „Борба  с дигиталната зависимост при децата“.
Традиционно туристическият ученически лагер се подкрепя финансово от Община Ловеч.