OLYMPUS DIGITAL CAMERAЖанина Илиева

Прокурорите от Окръжната прокуратура в Ловеч Светла Иванова и Кирил Петров влязоха в час в Гимназията за чужди езици. В рамките на един учебен час пред десетокласници в Зала Америка за България Светла Иванова направи мултимедийна презентация за професиите съдия, прокурор и следовател. Тя илюстрира професиите чрез откъси от популярни български филми, сред които култовият за Езиковата филм „Вчера“. Иванова отправи предизвикателство към младите хора, раздели ги на две групи за решаване на съдебно дело чрез метода брейнсторминг . Делото бе свързано с присъждане на родителски права, като половината от залата бяха адвокати на майката, а другата половина – на бащата. Петима доброволци бяха съдиите. Представители на двете страни след обсъждане изложиха по 5 аргумента, а съдът се произнесе в полза на майката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ урока бяха използвани разнообразни методи и средства, за да се представи темата, и да се ангажира вниманието на десетокласниците, каза Цонка Накова, преподавател по етика и право в ГЧЕ. Тя не скри удовлетворението си, че лекторът – Светла Иванова, е възпитаничка на Езиковата.

Това е трето занимание, което се провежда в ГЧЕ с участието на прокурори. Часовете са част от лекционен курс по пилотен проект на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Проектът е насочен към повишаване на доверието в съдебната власт чрез обогатяване на познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в България, формиране на правна грамотност и култура, повишаване степента на спазване на законите, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие. В проекта участват избрани училища от страната, като за Ловешка област това е Гимназията за чужди езици. Часовете се провеждат един път месечно, предвидени са осем занимания, които ще завършат в края на учебната година със симулативен съдебен процес, в който учениците ще влязат в ролите на съдии и прокурори.

43 коментара

  1. Не знам дали статията е пиар, но се чудя, защо предните две лекции не бяха отразени. Сякаш наистина е направено избирателно. Особено младия симпатяга, който чете втората лекция- личеше, че много знае и в същото време успя да ни представи нещата по забавен и оригинален начин. Всички останахме доволни и залата ръкопляскаше

  2. Обаче не са им обяснили по каква причина другаря Петър Николов Петров от Кирчево ги накара да ме притискат да му направя страница в интернет безплатно. Понеже отказах въпреки големите им усилия бях 10 дена в следствения арест, 5 месеца под домашен арест и после получих присъда скапване на здравето, чрез психарско лечение и хайде за 6 месеца в Карлуково одобрено и от съдии.

  3. Пред децата трябва да застават хора авторитет – би било добре.

  4. На мен лично ми допадат такива инициативи, особенно когато са насочени към децата. Приветствам такива неща! Друго искам да питам, защо се провеждат тези лекционни курсове в Езиковата? Защо не са включени и други училища ИЛИ друго у-ще от Ловеч? Да, да разбрах, че са по програма и че са избрани училища от цялата страна, но….каква е тази дискриминация?

  5. Същата е работата, ако съдията, прокурора или който и да е там е метъл и играе пого, и какво от това, това е неговият вкус, това е неговото разбиране за музика.
    Или поставен по друг начин въпроса, ако някой слуша чалга и върти кючеци, значи е прост – така излиза? Че те повечето българи слушат чалга, това означава ли, че са простаци? Аз също слушам чалга понякога, това означава ли, че съм простак, при положение, че слушам и друга музика? Или може би в случая съм половин простак.
    Хора, защо сте толкова примитивни и винаги намирате нещо лошо в инициативите на другите.
    Ако никой нищо не прави, мрънкате защо не се прави нищо. Инициира ли някой нещо, веднага ще се намерят хора, който да започнат защо да питат защо това е направено така или сега или защо еди кой си участва в тази инициатива или просто ще започнете с някакви смешни слухове. Ако смятате, че с постоянните нападки към всички ще си подобрите животам вестоко се лъжете. Единствено което постигате е временно задоволение на злобата натрупана в душавата ви, нищо повече.

    1. Уважаеми Ненов,никой не се интересува каква музика слушаш,а дали можеш да бъдеш гарант за правата на гражданите.а за това се искат няколко прости неща – да не си се подлагал през мутренските времена,да нямаш зависимости от милицията,да не си разследван в миналото за участие в пирамиди ,да не си соросоид или зависим от тях, и най вече да се ползваш с добро име сред колегите си. Хубава снимка,атлантическа и и евросолидарна,ама я си сложете ръка на сърцето и кажете, ако вятъра се обърне срещу вас,ако мутри или НПО с пари се о

  6. Не знам какъв е този кодекс, но знам, че т.н “кючек” в Турция, която предстои да стане член на ЕС, е национален танц със значение като нашето хоро. Та не виждам проблем, ако някой е играл кючек

  7. Аз лично нищо не отричам, че лекцията ми хареса, но ми се струва, че наистина мирише на пиар. Преди тази лекция имаше още две, втората от които много интересна и забавна, и много повече ни хареса от всички до момента. За тях обаче електронното издание не писа. Чуват се слухове, защо само тази лекция е отразена и ако са верни значи наистина е пиар. А иначе намирам за много глупаво и израз на ПОТРЕСАВАЩА комплексарщина да коментираш кой как се е забавлявал. Някой беше написал, че е важно как тези хора си вършат работата. Ако я вършат добре- да се забавляват както си искат. Това е истината. И важи за всички хора без значение какви професии имат

    1. Не е израз на потресаваща комплексарщина. Поне така казва кодексът за етично поведение на магистрата, с който е препоръчително да се запознаеш, преди да отправяш такива остри квалификации.

      А това със забавлението – лошото е, че на такива забавления се създават недотам чистоплътни междуколегиални връзки. Не случайно в немалко държави събиранията на магистрати на “кьорсофри” са обявени за силно нежелателни, за да не се създават такива връзки, които вън от съмнениие ще им ПРЕЧАТ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА.

      Вярвам, на теб не би ти било приятно да бъдеш обвиняема по дело, по което съдията и прокурорът имат интимна връзка (която не са афиширали публично, защото и двамата/поне един от тях са семейни, поради което пък не можеш да им поискаш отвод). Ако искаш, мога да те запозная с човек, който е бил в ситуацията на обвиняем, за да ти разкаже от първа ръка какво е чувството.

  8. Защо всеки път трябва да се оплюва всичко направено, не мога да разбера що за хора сте.

  9. Срам, срам за този град, който не цени истинските си граждани!!!

    1. Господи помилуй… … …

Comments are closed.