През м. юли 2017г. стартираха дейностите по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”, разработен от Община Тетевен и РСО „Централна Стара планина” и одобрен за финансиране по мини грантовата схема на изпълнявания в България от НСОРБ проект LADDER („Местните власти като двигатели на развитието и повишаване на познанието”).

„Общо бъдеще чрез образование за развитие” има за цел да осигури привлекателна среда за развитие на младите хора чрез неформални екологични образователни инициативи, използващи методиката DEAR („Обучение за развитие и повишаване на познанието”). Предвидените по проекта дейности насърчават младежи на възраст от 15 до 29 години от Тетевен и селата Рибарица, Черни Вит и Голям извор да се включат с доброволен труд в обществения живот и да бъдат отговорни към своето бъдеще, като участват във формирането на младежките политики на местно ниво. В срок до 15 октомври 2017 г. ще бъдат почистени четири еко-пътеки, младите хора ще бъдат обучени в залесяване и отглеждане на горски култури, безопасно движение в планината и оказване на първа долекарска помощ, здравословно хранене и здравословен начин на живот. Предстоят им полезни и вълнуващи участия в Празник на билките и планината на хижа Вежен и в кулинарен базар.

За осигуряване на устойчивост на проекта ще бъде създадена Регионална мрежа от Общински консултативни съвети по въпросите на младежта, чрез които млади хора, местни власти, НПО и институции ще обменят опит и добри практики предимно в областта на опазването на околната среда и здравословния начин на живот.

Проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие” е на стойност 4 940 евро и се изпълнява съвместно от РСО „Централна Стара планина” и Община Тетевен. Собственият принос в размер на 750 евро е осигурен от Община Тетевен.