znanie506142Продължава работата на Сдружение „Знание” по проект „Плетена нишка”. Темата е плетене и плетива, като домашен занаят. В дейностите участват ученици от СОУ „Тодор Кирков”. Те успешно усвояват плетене на различни видове плетки и вече имат редица готови произведения. Наред с практическата част младите любители на плетачния занаят научиха много нови неща за традиционния занаят. Посетиха Етнографския комплекс на Регионален исторически музей Ловеч, където етнографът Силвия Вутева им показа редица автентични плетива – чорапи, плетени дрехи за деца и възрастни, покривки и др. Разказа им за етапите на обработка на вълната, видяха някой уреди като дарак, хурка с вретено, чекрък и други. Разгледаха различните видове плетки на една кука, с две и пет игли.

Друга интересна среща беше посещението в ателието на Стефка Тинкова на Покрития мост. Майсторката демонстрира пред участниците в проекта как се прави плъст. Това е нетъкан текстил, изработен от вълна. Използва се свойството на вълната да се сплъстява, чрез пране, без помощта на сложни устройства и машини. Технологията е позната още в древността  за производство на текстилни изделия със забележителни топлоизолационни и влагоустойчиви качества. Плъстените изделия предлагат богата възможност за творчески подход при тяхното изработване. Предварително обагрените вълнени пластове се разполагат във всички посоки, като цветовете се припокриват или преливат един в друг. Момичетата от проекта имаха възможност сами да изработят елемент от плъст – топче, което по късно може да бъде част от обица, брошка, колие или друг аксесоар. В ателието на Стефка Тинкова имаше разнообразие от плетива – бижута и сувенири от плъст, плетени ръкавици, шалове, чанти, които направиха впечатление на младите любители на плетенето и плетивата.

В рамките на проекта предстоят още две вълнуващи срещи. Първата е с майстор на плетени изделия от леска и ракита, а другата с жени, които плетат чорапи и добре познават плетенето на пет игли. Проектът е по програма „Живо наследство” и се финансира от Фондация „Работилница за граждански инициативи” с подкрепата на Фондация „Америка за България”